Четвъртък, 31 Мар 2022
    
Бургас Камено Созопол

Областният управител Мария Нейкова с жест към родолюбците в област Бургас

  30.12.2021 16:11  
Областният управител Мария Нейкова с жест към родолюбците в област Бургас
Димитър и Ралица получиха европейско признание
  Пресцентър Областна управа

Руси Куртлаков и младото семейство Димитър Станчев и Ралица Кунева получиха почетни грамоти за дейността си през годината

Областният управител проф. Мария Нейкова връчи две почетни грамоти, които акцентират върху делата, свързани с опазването на вярата, българските традиции и бит. Те са за хора от различни поколения, свързани от най-здравата нишка - тази на родолюбието.

Първата е за Димитър Станчев и Ралица Кунева - млади хора, посветили се на пчеларството и земеделието. В конкуренция с представители на  14 държави дейността им получи европейско отличие за „Най-добър проект за принос в развитието на селските райони“. В стопанството си отглеждат 2200 пчелни семейства, разположени в 32 прекрасни кътчета из Странджа. В базата им в село Индже войвода са разгърнали няколко производства, които затварят цикъла при отглеждането на пчелите. Младите фермери са разработили и  производства за преработка на плодове и зеленчуци, шоколади и тахани, в чиито рецепти влагат мед и така добавят стойност на продукта, който добиват. Предприятието им в с. Индже войвода, един слабо развит икономически край на България, е най-големият работодател в региона. Освен че усилено развиват модерно и екологично земеделие, Ралица и Димитър са родители на 4 деца и двигател за възраждането на българското село и Странджа. „Вярваме в това, което правим и ще се радваме местната и държавна власт да се присъединят към усилията ни.“ – споделиха пред областния управител Димитър и Ралица. От своя страна проф. Нейкова се ангажира да съдейства за осъществяване на бъдещите им проекти, сред които е изграждането на парк и пространства за децата.

С много любов към родното само за няколко години Димитър и Ралица връщат част от предишната слава на с. Индже войвода. Днес благодарение на семейството камбанарията на местна църква е реставрирана. На разположение на децата, които са все повече, е детска площадка. По тяхна инициатива в селото отново има коледарска група. Площадът посреща гости в нов, приветлив вид, а идеите им за облагородяване и развитие на района са много.

 „Делата ви съвпадат изцяло с моето желание за възраждане на Странджа и възпитаване на децата в трудолюбие, любов и уважение към Родината. Вие сте пример и вдъхновение и на практика доказвате, че няма невъзможни мечти“- каза областният управител.

С грамота и почетен знак областният управител Мария Нейкова отличи Руси Куртлаков – художник, предприемач, дарител, радетел на изкуството и българщината. Последният му акт на съпричастност към опазването на вярата и традициите е издигането на 8-метров впечатляващ кръст в гр. Камено. Събитието по награждаване се състоя в сградата на община Камено. Именно там, по време на изнесената приемна на областния управител през месец август, Нейкова и Куртлаков обсъдиха поставянето на кръста, факт към днешна дата. „Чест е да получа това отличие лично от Вас. За мен Вие сте държавник, който с делата си показва, че работи за хората и Родината. Пожелавам Ви дълъг политически живот“- сподели Руси Куртлаков по време на връчването. Той и кметът на община Камено Жельо Вардунски лично показаха новата придобивка на областния управител.

 

Идеята и инициативата за поставянето на важния християнски символ са изцяло на мецената Куртлаков. С негова помощ са изградени някои от емблематичните обекти в Бургас - Кръстът на Шилото, паметникът на българския войник пред Военния клуб, паметникът на Апостол Карамитев пред Летния театър и други. За всичко това Руси Куртлаков с присъщата за него скромност споделя, че „всеки дошъл на тази земя не само трябва да иска, но и да дава“.

 

 


Анкета

Възможно ли е да бъде постигнат бърз мир между Украйна и Русия?


Резултати

Мнения

Бизнес Мнения
 Нинова: Издадохме заповедите за забрана на скока в цените от мобилните оператори
  29.12.2021 16:13      

С всички възможности на закона ще защитаваме потребителите от злоупотреби с правата им, з