Четвъртък, 31 Мар 2022
    
Общество

Над 10 млн. електронни рецепти са издадени

  30.12.2021 09:07  
Над 10 млн. електронни рецепти са издадени

Общо над 10 млн. електронни рецепти са издадени през Националната здравно-информационна система (НЗИС). Внушителният брой беше достигнат за по-малко от 11 месеца, откакто националният системен интегратор „Информационно обслужване“ АД изгради и пусна в експлоатация централизираната онлайн система за предписване и отпускане на лекарствени продукти. Електронизирането на процеса намали значително риска от неправилно отпускане на медикаменти и облекчава максимално пациентите, общопрактикуващите лекари, и аптеките.

„Данните показват, че модулът „Е-рецепта“ се превърна в една от най-използваните електронни услуги в страната като цяло“, каза изпълнителния директор на „Информационно обслужване“ Ивайло Филипов. По думите му системата е поредното доказателство за успешните проекти, които компанията реализира през последните години. Изградена е за рекордно кратки срокове и е сред най-добрите в Европа. „Чрез електронната рецепта и останалите модули на НЗИС, които реализирахме, на практика беше даден старт на електронното здравеопазване в България“, допълни Ивайло Филипов.

Общият брой на лекарите, които са издали електронна рецепта, е над 4 800, а към системата успешно са се свързали 3 550 аптеки от цялата страна. Близо 3 600 фармацевти успешно изпълняват предписаните по електронен път лекарства на пациентите. Разчетите показват, че за по-малко от 11 месеца подсистемата на НЗИС е обхванала повече медицински лица от предварително заложените в проекта. Най-много са изпълнените рецепти в София – близо 1.3 млн., следвана от Пловдив, Варна, Стара Загора и Плевен. Модулът е създаден така, че да е максимално удобен за лекарите, аптеките и софтуерните компании. До този момент със системата са се интегрирали над 30 разработчици на софтуер за общопрактикуващи лекари и 15 компании, които създават софтуер за аптеки.

Модулът за електронни направления също отчита впечатляващи резултати. През Националната здравно-информационна система са издадени над 220 хил. е-направления. Общопрактикуващите лекари, които работят със системата, са над 3 300. 

Само за последната година „Информационно обслужване“ АД реализира няколко ключови за електронното здравеопазване проекти. Като част от НЗИС беше пуснато електронното медицинско досие на пациента. Модулът дава възможност за записване и съхраняване на електронни здравни записи и медицински данни за всеки пациент, като обща здравна информация, данни от прегледи, терапии, интервенции, амбулаторни листове, рецептурни бланки, лабораторни изследвания, направления и др. Създаден бе и модул за е-имунизации, който съдържа информация за всички поставени ваксини срещу COVID-19. Преди дни компанията реализира система за електронни прегледи, която дава възможност за издаването на амбулаторни листи в електронен формат и пълно електронно документиране и съхранение на всички извършени медицински прегледи.

„Електронното здравеопазване в България се чака от 15 години, а ние реализирахме основните модули на Националната здравно-информационна система за рекордно кратки срокове от 4-5 месеца. Направихме това, което много други не успяха“, каза Ивайло Филипов.


Анкета

Възможно ли е да бъде постигнат бърз мир между Украйна и Русия?


Резултати

Мнения

Бизнес Мнения
 Нинова: Издадохме заповедите за забрана на скока в цените от мобилните оператори
  29.12.2021 16:13      

С всички възможности на закона ще защитаваме потребителите от злоупотреби с правата им, з