Четвъртък, 31 Мар 2022
    
Бургас Любопитно

Как Бургас е щял да носи името на царица Йоанна

  30.12.2021 11:26  
Как Бургас е щял да носи името на царица Йоанна

Идеята дошла от вестник „Бургаски Фаръ“

 

Силвия ШАТЪРОВА

 

На 30 октомври 1930 година Бургас посреща официално царската двойка Борис III и принцеса Джованна Савойска. Бракосъчетанието им е пет дни по-рано в италианското градче Асизи и от там тръгва меденото пътешествие на двамата младоженци, които пристигат в Бургас с парахода „Фердинанд“.

Царското завръщане по море показва, че България е морска държава. Пристигането в Бургас не е случайно, младият цар иска да покаже пристанището, което е открито благодарение на неговия баща - цар Фердинанд.

Подробности за този момент са отразени единствено в бургаския вестник „Вечерна бургаска поща“, а снимките от това събитие в морския град са рядко явление.

Точно на 30 октомври тази година „Черноморски фар“ публикува текст на Соня Кехлибарева за посрещането на царската двойка в Бургас.

Пет дни преди самото събитие бургаският вестник започва да пише анонсиращи статии за събитието, което да очакват бургазлии.

Площадът около пристанището е трябвало да бъде специално украсен, имало е дори и комисия по украсата на събитието, нещо като днешните сватбени агенции.

В броя от 26 октомври във вестник „Вечерна бургаска поща“ пише, че редакцията на вестник „Бургаски Фаръ“, излиза с идея градът да се преименува в Джованна, имайки предвид, че младата царица ще стъпи за първи път в България именно в Бургас.

„Идеята, която дават нашите колеги от „Бургаси Фаръ“ не е за подминаване, това ще е най-ценният подарък, който ще получи царицата, а и градът ще има полза от това. Нека по този начин Бургас да стане истински мост между България и Италия“, пишат във „Вечерна бургаска поща“ и препоръчват на Общинския съвет да се занимава с този въпрос.

Посрещането

И когато параходът „Фердинанд“ пуска котва на бургаското пристанище под звуците на „Шуми Марица“, царят и царицата са посрещнати и поздравени от кмета на Бургас.

Сред посрещачите са принц Кирил, министърът на железниците проф. Петко Стайнов. Цар Борис прави преглед на строената почетна рота. Кметът Георги Каназирски произнася приветствено слово, а царят поздравява многохилядните присъстващи с думите: „Дълбоко съм трогнат от прочувственото слово и от името на двама ни благодаря от все сърце. Не намирам думи да изкажа своята благодарност на близките до сърцето ми бургаски граждани”. Царица Йоанна за първи път стъпва на българска земя и като дар получава от сливенския митрополит Иларион икона на Исус в златен обков, която стои над леглото до кончината й.

Многохилядно бургаско множество приветства младата двойка. Всички искат да видят младоженците. Войска, чиновници, занаятчии, ученици, културни и родолюбиви организации, граждани образуват шпалир от гарата до старата гара (дн. „Владимир Павлов“). Всички деца и ученици получават целофанена торбичка с бонбони, шоколади и захаросани плодове, дарени от местните производители – братя Цаневи, братя Анастасови и Аврам Чальовски.

Същият ден вечерта в 18.45 ч. влакът, композиран от пет вагона, потегля за София, като по пътя спират само на две гари, за да вземе локомотивът въглища и вода. Цар Борис сам кара влака в последната отсечка. По въздух е придружен от самолетна ескадрила.

 


Анкета

Възможно ли е да бъде постигнат бърз мир между Украйна и Русия?


Резултати

Мнения

Бизнес Мнения
 Нинова: Издадохме заповедите за забрана на скока в цените от мобилните оператори
  29.12.2021 16:13      

С всички възможности на закона ще защитаваме потребителите от злоупотреби с правата им, з