Вторник, 29 Мар 2022
    
Любопитно

Новогодишни поздравления във вид на чек, телеграма и картички ни напомнят за миналото

  28.12.2021 10:06  
Новогодишни поздравления във вид на чек, телеграма и картички ни напомнят за миналото
Новогодишно поздравление за 1898 г.- чек за Щерион Вълков
  Държавен архив-Бургас

Соня КЕХЛИБАРЕВА

Интересни документи се съхраняват във фонда на Държавния архив - Бургас. Как се поздравявали хората през миналия век за Нова година и какви послания са изпращали на близките и любими хора? Любопитни факти излязоха от личните архиви на бургазлии.

Никой не е виждал новогодишно поздравление във вид ...на чек. Но човешката изобретателност не била чужда на М. Ангелаков. Той честити новата, високосна 1896 година на своя приятел Щерион Вълков от Бургас, като му пожелава: „Честита ви Новата 1896 година с 366 благополучни дни. От днес после една година ще броя на заповедта на Господина Щерион Вълков сумата 366 дни благополучни, весели, здрави и пълни със щастие и благополучие“. Щерион Вълков е бил заможен човек, притежавал е чифлик (в района на болницата в сегашния комплекс “Лазур”), както и хан “Сливен” и бакалница в града. Той е купил първия комбайн за Бургаския регион. Негов син е д-р Никола Вълков, кмет на Бургас. По негово време през 1903 год. е открито пристанището.

Интересна е и поздравителната новогодишна пощенска картичка за 1906 г. от Михаил Герджиков до Петко Чорбаджиев (писателя Петко Росен), който по това време следва правни науки в Женева: „Честита Нова година! Не ме забравяй, брат Петко. Целувам те, Михаил. 31.ХІІ.1905.“

Войните не са попречили на хората да изпращат новогодишни и коледни поздрави на близките си от и до фронта.

От окопите по време на Първата световна война мъжете са пишели своите послания и пожелания за мир, мечтаели за бъдещ щастлив живот. Чрез картичката те давали знак, че са живи и здрави, вдъхвали вяра на близките си за по-добро бъдеще през новата година.

Цветна картичка с илюстрация на щастлива компания, посрещаща Нова година, изпратена от фронта до Димитър Градев: „Поздрави, бачо Димитре и всички (от) фамилия, ви честитя Новата година 1917 да ни бъде весела и щастлива на всинца ни и дела да ни докара, мир на всички братя.“

Други послания пък отлитали от България до фронта. Поздравителна картичка, изпратена от Малко Търново до Георги Попдобрев от Щаба на 24 опълченска дружина Лесковец на Морава (Сърбия). Роднина или приятел го поздравява с текста: „Ч.Н.Г. Коледни празници. Дано те бъдат носители на всички добродетели и на очаквания общ мир. Поздрави (подпис не се чете) 6.І.1918 г.”. Картичката е картина от френския художник Иполит Беланже и изобразява бойните действия на Наполеон.

Интерес представлява и едно новогодишно поздравление във вид на телеграма от 1.І.1932 г. То е изпратено от Илия Бояджиев до Странджанския Районен кооперативен съюз. Авторът е известна политическа личност. След Септемврийското въстание 1923 г. емигрира в Съветския съюз, където завършва журналистика. Завръща се в България, през 1929 г. и организира Районен кооперативен съюз в Царево, а две години по късно става председател на Горския кооперативен съюз. Той е основател и председател дълги години на Националния комитет на българските кооперации и на ЦКС. В навечерието на новата 1932 г. Бояджиев поздравява своите съидейници в телеграмата с думите: „Дръжте високо кооперативното знаме, да свърши всяка експлоатация на човека от човека, да стихнат егоизъм, злоба и бяс, да грейне пълна икономична независимост на мир, братство и жива любов между всички човеци. Нека Новата година бъде честита. Бодри привети вам и на всички горски кооперации. Подпис Ил. Бояджиев“.

В архива се съхранява и поздравителна картичка до диригента на музикално дружество „Родни звуци“ Димитър Караджов и съпругата му Иванка, изпратена на 22.ХІ.1957 г. от тяхна близка. Бургазлийката е оперна певица с артистичен псевдоним Ann Moore, живееща в Сан Бернардино, Калифорния. С новогодишната картичка тя изпраща и програма на две модерни комични опери, в които изпълнява главна роля.

От личния архив на журналиста и д-р ист. н. Георги Луков излезе и една прелюбопитна новогодишна картичка, изпратена от Радой Ралин. На нея е изобразена Новата година с петолъчка на челото и сурвакница в ръката, а край нея танцуват дечица. С пословичния си хумор Радой не е избрал случайно точно този вид картичка, а поздравлението е в поетична форма:

Честита Новата 1967 година!

На народа за доброто -

изостри добре перото!

Радой

Днес за Коледа и Нова година рядко се изпращат по пощата писма с картички и красиви пожелания. Интернет отнесе този красив момент. Всичко е виртуално и нетрайно. Изборът е голям, пожеланията - традиционни, избираш натискаш „Изпрати“ и готово. Мигът е уловен, но спомен не остава!

Авторката благодари на Държавен архив за оказаното съдействие! Хубаво е, че ви има!

Новогодишен поздрав до фронта

Анкета

Възможно ли е да бъде постигнат бърз мир между Украйна и Русия?


Резултати

Мнения

Мнения
2021 г. - избори след избори и нови звезди на политическата сцена
  28.12.2021 16:00      

През 2021 г. безпрецедентно на избирателите им се наложи да отидат цели три пъти до урните. До та