Понеделник, 28 Мар 2022
    
Бизнес

Не дръжте парите си в банки, инфлацията ги яде, съветва финансист

  27.12.2021 17:43  
Не дръжте парите си в банки, инфлацията ги яде, съветва финансист

 „Ако парите ви са в депозит в банка – реалната им стойност ще намалява заради инфлацията. За българите най-стабилната инвестиция си остават имотите”.

Това заяви в студиото на „Здравей, България” по NOVA финансистът Стоян Панчев.

 „Ако на годишна база – от ноември миналата година до ноември месеца на тази сравним данните, ще се окаже, че реалната стойност на 100 лева е намаляла със 7,30 лева. Имаме инфлация от 7,3 на сто. Това показва инфлационният индекс”, отчете Панчев.

По думите му през януари реалната стойност на тези 100 лева ще намалее с около 10 процентни пункта, колкото се очаква да е инфлацията в началото на следващата година.

За сравнение годишните лихвени проценти по новите депозити на домакинствата в банките се движат от 0,1% за тримесечните влогове в левове, до 0,54% за тези с матуритет над 2 години, сочат последните данни на БНБ, които включват периода до края на октомври.

През въпросния месец годишната инфлацията на потребителските цени достигна 6%. Тенденцията на покачването ѝ започна през март, сочат данните на НСИ. А от април насам инфлацията значително - в пъти, надхвърля лихвените нива по депозитите в банките.


Анкета

Възможно ли е да бъде постигнат бърз мир между Украйна и Русия?


Резултати

Мнения

Малко Търново Мнения
Да поддържаш огъня на странджанската песен жив
  27.12.2021 11:49      

  Дона МИТЕВА Младият народен певец от Странджа Костадин Михайлов, известен