Понеделник, 28 Мар 2022
    
Бургас Созопол

Европейска награда за млад фермер от Странджа

  27.12.2021 10:23  
Европейска награда за  млад фермер от Странджа
Момент от награждаването на Димитър и Ралица в националния конкурс

Дона МИТЕВА

Европейският конгрес на младите фермери в категорията „Устойчивост на фермата. Устойчиво развитие на регионите – от полето до трапезата“  отличи на първо място пчеларска ферма „Странджа“. Тя се намира в село Индже войвода, община Созопол. Фермата е собственост на семейство Димитър и Ралица Станчеви.

В международния конкурс са взели участие фермери от 14 европейски държави. А отличията са присъдени в три категории. Това на Димитър Станчев е за най-добър проект за развитие на селските райони.

Странджанецът Димитър Станчев е победителят и в тазгодишната надпревара в „Националния конкурс за млад фермер 2021“, което му дава правото да представи България в Европейския конгрес на младите фермери, който се проведе в Брюксел, Белгия, преди дни.

Димитър и  съпругата му са биопроизводители в странджанското село Индже войвода. Наред с пчелните кошери те отглеждат също зеленчуци и плодове, имат ферма за животни, а също така и малка винарна.

Двата спечелени проекта по Европейски програми са реализирани в модерната ферма.

„Това признание за Вашето усърдие и трудолюбие показва, че добрият пример не остава незабелязан, което е допълнителен стимул да продължавате напред.

Днес, изхождайки от значимостта на постигнатото, от осъществените Ви добри намерения, отправям към Вас пожелания за възходящо продължение на начертания път с още много бъдещи успехи и постижения!“, пише в поздравителния адрес Лидия Станкова, директор ОД „Земеделие“ - Бургас

През 2014 г. Димитър Станчев бе награден с плакет за „Най-добър пчелар на област Бургас“ от Областна експертна комисия по животновъдство.

А през 2020 г. спечели приза „Пчелар №1 на България“ за иновативно развитие.

В стопанството си Димитър отглежда 2200 пчелни семейства, разположени в 32 прекрасни кътчета из Странджа. От Зидарово, през Индже войвода, Младежко, Бяла вода, Калово - около 250 км в диаметър,  пчелите на Митко и Ралица опрашват Странджа планина.

Любопитно е това, че те са разработили и производства за преработка на плодове и зеленчуци, шоколади и тахани, в чиито рецепти влагат мед и така добавят стойност на продукта, който добиват. В собствената си лаборатория  контролират  качеството на суровините за разработването на различни продукти отново на база мед и други пчелни суровини.


Анкета

Възможно ли е да бъде постигнат бърз мир между Украйна и Русия?


Резултати

Мнения

Малко Търново Мнения
Да поддържаш огъня на странджанската песен жив
  27.12.2021 11:49      

  Дона МИТЕВА Младият народен певец от Странджа Костадин Михайлов, известен