Сряда, 23 Мар 2022
    
Бургас Общество

Бургас има „Сграда на годината“

  22.12.2021 09:33  
Бургас има „Сграда на годината“

МБАЛ „Сърце и мозък“ грабна приза в категория „Здравеопазване“

 

Новият туристически обект „Ченгене скеле“ и Регионална библиотека също бяха отличени със специални призове

Силвия ШАТЪРОВА

Бургас има „Сграда на годината“ в престижната класация. Наградите бяха връчени през изминалата седмица и те са в няколко категории. 

Целта на конкурса е да отличава най-добрите постижения при реализация на съвременни сградни проекти през съответната година в България, както и свързаните с реализацията им инвеститор, архитект и строител.

Конкурсът „Сграда на годината” се организира от „ГРАДЪТ Медиа Груп“ и се провежда под патронажа на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Събитието се осъществява с подкрепата на индустрията и браншовите организации в областта на инвестициите, проектирането и строителството в България – УАСГ, КСБ, КАБ, КИИП, БААИК.

В категорията „Социална инфраструктура - сгради в здравеопазване“ призът отива във високотехнологичната болница „Сърце и мозък“, която отвори врати.

Инвеститор на проекта на стойност 150 млн. лв. е „Търговска лига – глобален аптечен център“ АД. Архитекти на новата швейцарска болница са арх. Елена Каменов, арх. Даниела Георгиева, арх. Снежана Митевска и арх. Петя Алексиева. Конструктори на сградата са инж. Веселин Първанов, инж. Койчо Донев, изпълнител на проекта е „Архитектурно и строително бюро „Хелвеция“ ЕООД.

МБАЛ „Сърце и мозък“ в Бургас е високотехнологично лечебно заведение от най-висок клас. Мащабният проект е с разгъната застроена площ от над 15 000 кв. м и осигурява 330 болнични легла. Компактната 11-етажна архитектурна композиция помещава множество различни клиники с най-високо III-то ниво на компетентност (съгласно националните медицински стандарти). Проектирането на болницата е пряко обвързано с всички нововъведения в методите на лечение и съвременните постижения на медицинската техника. Обектът разполага с най-големия в региона операционен блок с 14 операционни зали, включително хибридна операционна зала с интраоперативна ангиография. Сградата отговаря на изискванията за енергийна ефективност и използва интелигентни енергоспестяващи решения.

През тази година Бургас пусна два нови обекта с изключително обществено значение. Това са новата сграда на Регионална библиотека и туристически комплекс „Ченгене скеле“, инвеститор на проектите е Община Бургас. Те донесоха две специални награди в новото издание на конкурса.

От името на кмета Димитър Николов ги приеха неговият заместник с ресор строителство Чанка Коралска и Емил Бурулянов – главен архитект на общината.

ТК „Ченгене скеле“ спечели награда в категория „Проекти, свързани с развитието на градовете“. Инвеститор е Община Бургас, архитекти: арх. Десислава Стоянова, арх. Мариана Сърбова; арх. Мария Сребрева; арх. Атанас Марков, конструктор: инж. Лазар, изпълнител:„Планекс Инфраструктура“ ЕООД.

Специална награда в категория „Социална инфраструктура и сгради със специално предназначение“ спечели проектът за изграждане на Музей за съвременно изкуство и библиотека в Бургас. Инвеститор е Община Бургас, архитект: „Дизарх“ ООД, конструктор: Петър Гегов, изпълнител - „Би Бургас-2019“ ДЗЗД.

 

 

 

 

 

 


Анкета

Възможно ли е да бъде постигнат бърз мир между Украйна и Русия?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
Златомира Мострова, депутат: Домашното насилие е деликатна тема, доминира срамът
  20.12.2021 15:02      

В ситуацията на COVID 50 жени в последните две години са били убити