Събота, 19 Мар 2022
    
Любопитно

Назаем от социалната мрежа: В Париж наричат руската салата „Македонска“

  18.12.2021 10:16  
Назаем от социалната мрежа: В Париж наричат руската салата „Македонска“

Дарена КАМЕНА

Българка, живееща в Париж, публикува снимка от френски магазин за готова храна и написа под нея: „Френската салата „Оливие“, наричана често „Руска“, в Париж се продава под търговското наименование „Македонска“.

Вещи кулинари под този пост коментират, че самите руснаци я наричат „Оливие“ и признават, че салатата е френска.

„Не е родена във Франция тази салата. Направена е от шеф Оливие в Русия, затова и остава у нас с това име и в оригинал е доста по-различна. Това, което ние познаваме под това име, е един опростен соцвариант. Подобен случай с торта „Гараш“. В Унгария и по света не познават тази торта, сътворена от унгарец. И тъй като има търговско име, може би да я срещнем във Франция например с името „Македонска“, обяснява дама, която явно е навътре в кулинарната история на прочути по цяла Европа шедьоври.

В завързалия се спор чия е тази салата с майонеза, колбас, варени картофи и още неща, която изпива доста ракия или водка, конструктивен коментар върна диспута в нормални параметри: „Каквото и да кажеш, все картофено пюре със соев лицитин, Е304, Е270, Е439, Е106 и подобни ще ядеш…“, а от там и до извода, че хубавата салата, каквото и име да носи, най-добре е да бъде приготвена в домашни  условия.

Така и до единодушно заключение кое име е най-точно за въпросната салата не се стига, но със сигурност мнозина, провокирани от написаното, ще си купят или приготвят по време на предстоящите празници „Руска – Оливие - Македонска салата“, както си я наричат там, просто водени не от името, а от факта, че е вкусна.


Анкета

Притеснявате ли се дали военният конфликт в Украйна ще засегне България?


Резултати