Понеделник, 14 Мар 2022
    
Мнения

Окончателно:НС одобри новия кабинет

  13.12.2021 16:51  
Окончателно:НС одобри новия кабинет

НС одобри Кирил Петков за премиер на България. Неговата номинация бе подкрепена със 134 гласа "за" от 4-те формации в коалицията - ПП, БСП, ИТН и ДБ, а 104 бяха "против" от ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане".

Последваха двете гласуванията за структурата на МС и състава. В кабинета освен премиера Кирил Петков, има петима вицета и общо 19 министерства. Има две нови ведомства - на иновациите и на електронното управление. МС има 1 месец срок , за да уреди преструктурирането.

Със същите идентични гласове минаха и вотовете както за структурата, така и състава - 134 "за" и 104 "против".  С решението за състава, освен имената на новите министри, се прекратява и мандата на служебното правителство.

След като те бяха одобрени, последваха бурни аплодисменти. Кирил Петков се обърна към Радев, който му кимна от балкона, където стоеше с Илияна Йотова

Петър Николов от ГЕРБ-СДС се възползва от правото да мотивира отрицателния си вот, като поясни, че този кабинет и премиер е червен и под ръководството на президента Румен Радев. БСП пък поиска Николов да бъде отстранен затова, че е обидил тяхната група, но и премиера. Шефът на НС отказа да накаже Николов, но призова за добър тон. Екатерина Захариева пък предупреди, че са създали един миш-маш и само един кабинет - този на Луканов - е било с един министър повече от този на новата четворна коалиция. По думите на Костадин Ангелов пък думичката ковид липсвала от споразумението и законодателната рамка към него. Според него всички пари ще са съсредоточени на едно място.

Процедурата приключи с полагането на клетва на новите министри и химна на България. Клетвата е следната: "Заклевам се в името на Република България, да спазвам Конституцията и законите страната и да се ръководя от интерсите на народа. Заклех се".


Анкета

Притеснявате ли се дали военният конфликт в Украйна ще засегне България?


Резултати

Мнения

Мнения
Окончателно:НС одобри новия кабинет
  13.12.2021 16:51      

НС одобри Кирил Петков за премиер на България. Неговата номинация бе подкрепена със 134 гласа &qu