Четвъртък, 03 Мар 2022
    
Култура Поморие

Гордост! Поморие притежава уникална снимка на старо Анхиало

  02.12.2021 12:00  
Гордост! Поморие притежава уникална снимка на старо Анхиало

 

Така е изглеждал градът, когато в него е живял и творил творил поетът Яворов

 

 

 

Исторически музей Поморие закупи уникална панорамна снимка на Анхиало от началото на ХХ в., направена в годините преди трагичния пожар през юли 1906 г. На нея се вижда част от южното крайбрежие на Анхиало  – дървената беседка и градинката около нея, величествения  катедрален храм  „Успение Богородично”, просторните къщи на анхиалци, до морския бряг, минарето на джамията, служеща и като кула за наблюдение. Така е изглеждал града от времето, когато тук е творил поета Яворов, тогава когато е бил посетен от писателя Антон Страшимиров. Така присъства той и в спомените на гръцките автори А. Диамантопуло, Д.  Мавроматис.

Снимката е дело на Георги Волц - брилянтен пейзажист, майстор на документалната фотография. Тя е публикувана за първи път в книгата „Непознатият фотограф Георги Волц”. Книгата е представена на българската публика през юни 2021 г. Заслужени са думите, които описват Волц, че е „сред най-оригиналните и изящни майстори на фотографията в България от годините, в които това изкуство е все още достатъчно младо и се нуждае силно от своите смели търсачи и експериментатори.”  

Г. Волц е роден  през 1863 г. в Гърция в холандско-италианско семейство. Изучава фотографския занаят в Париж. В края на 90-те год. на XIX в. се установява да живее в България, където отваря две фотографски ателиета. Благодарение на своя професионализъм и отдаденост на професията той е назначен за дворцов фотограф на княз Фердинанд. Като такъв Г. Волц често пътува из България и отразява на своите незаменими визуални картини красотите на страната ни. Той участва и като военен фотограф в Балканските войни и Първата световна война. Неговите кадри от този период са безценен исторически материал, пресъздаващ едни от най-драматичните моменти в българската военна история.

 


Анкета

Притеснявате ли се дали военният конфликт в Украйна ще засегне България?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
Данаил Георгиев, бивш депутат: Правата на българите в Северна Македония са червената линия, която не трябва да се пресича
  30.11.2021 13:02      

„Отстъпихме достатъчно, от тук нататък топката е в тяхното поле“, заяви още т