Четвъртък, 03 Мар 2022
    
Общество

„Омикрон“ се маскира като грип

  02.12.2021 10:32  
 „Омикрон“ се маскира като грип

СЗО сигнализира, че щамът „Омикрон“ е със симптоми типични за обикновен грип. Симптомите на двете заболявания са практически неразличими.

Новите симптоми на мутацията са суха кашлица, нощни изпотявания, главоболие, треска и болки в тялото. Няма загуба на миризма, типична за други щамове на коронавирус. Заболяването като цяло протича много леко, казват лекари от Република Южна Африка. В света засега поне не се разработва специфично лечение за омикрон. 

Въпреки това привидно безобидната версия на COVID-19 всъщност може да се окаже най-опасната, казва Алевтина Федина, терапевт и медицински директор на „Checkme“, която  работи в Германия: „Повишената температура не е първият симптом като при делта или други щамове. Най-основните са силната умора – хората трудно стават от леглото – и главоболието. Тоест тези, които досега не са изпитвали главоболие, изведнъж стават податливи на тях.

Досега не е публикувана актуализация на клиничната препоръка за „омикрон“.Проблемът е, че този вариант има 50 мутации, като 32 са в S-протеина, срещу който са насочени ваксините.

„Сега основното е да разберем дали лекарствата ще могат да разпознаят тези 32 мутации или ще трябва да измислят нещо друго, по някакъв начин да адаптират ваксинациите“, казват от СЗО.

Щамът „омикрон“ е открит в 30 страни по света. През последните 24 часа първите случаи са потвърдени в Бразилия, Саудитска Арабия и Дания.

От СЗО съобщават за парадокс относно заболели,пътували до тези три страни. Туристи завърнали се в държавите си от Бразилия и Суадитска Арабия са  показали  положителен тест. В Дания е засечен прецедент, в град  Олборг, където  се е разболял човек, който не е ходил никъде напоследък. 

Какво е невъзможно да се разбере конкретно, ако не се изпрати в специална лаборатория с тестови системи за щамове, например в Изследователски институт по грипни заболявания!?

 Други лаборатории, които правят PCR тестове, не правят разлика между различните щамове. Знаем, че сега "делта" е навсякъде, до средата на лятото всички други щамове са изместени. Едва когато проби от регионите започнат да постъпват към изследователски институти, които се занимават със секвениране на вирусите SARS-CoV-2, и експертите видят, че омикронът измества делтата, а конвенционалната PCR поради същите мутации открива по-лошо, новият щам вероятно ще бъде създадена  различна тестова система. По никакъв друг начин, не е  невъзможно да се разбере, че човек има омикрон. Междувременно трябва да се приема като обикновен коронавирус.

Световната здравна организация заяви, че характеристиките на щама „омикрон“ в момента се проучват и повече информация ще бъде налична след около две седмици.Въпреки това властите на много страни решиха временно да затворят въздушния трафик с държави, в които са установени случаи на заразяване с новия тип коронавирус. Япония взе най-строгите мерки, където бяха открити два случая на инфекция. Министерството на транспорта на страната поиска от местните авиокомпании да спрат резервациите за полети от чужбина до края на годината. Освен това дори гражданите на Япония няма да могат да се върнат в родината си. Досега това не се е практикувало никъде по света. В същото време експертите на СЗО настояват, че затварянето на границите няма да може да спре разпространението на щама омикрон и това е безполезна мярка. Единственият ефект от тази изолация е икономически спад.

Какво може да очакваме, като икономически последици?

 „Прекъсване на веригите за доставки, трудности на местните пазари на труда и глобално покачване на цените на всички стоки“, предполагат икономически експерти.

 


Анкета

Притеснявате ли се дали военният конфликт в Украйна ще засегне България?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
Данаил Георгиев, бивш депутат: Правата на българите в Северна Македония са червената линия, която не трябва да се пресича
  30.11.2021 13:02      

„Отстъпихме достатъчно, от тук нататък топката е в тяхното поле“, заяви още т