Понеделник, 28 Фев 2022
    
Общество

Синдикалисти напомнят: Промените на „парче“ в МВР завършиха катастрофално

  29.11.2021 17:34  
Синдикалисти напомнят: Промените на „парче“ в МВР завършиха катастрофално

Георги РУСИНОВ

 

Преговорите за съставяне на правителство стартираха от няколко дни. Те се водят между „Продължаваме промяната“, БСП, „Демократична България“ и „Има такъв народ“ и се провеждат онлайн.

Най-големият синдикат в МВР приветства тези срещи в експертни групи, които да изградят основата на бъдещата програма за управление и в частност тази определена за „Вътрешна сигурност“.

„Всички опити за реформа на ведомството през последните десетилетия (извършвани обикновено „на парче“, без ясна визия за очаквания резултат, зле планирани) завършиха катастрофално. Ведомството е „минирано“ от значителни несправедливости, главно по отношение на служителите, което затруднява изпълнението на основната му функция - да бъде гарант за справедливостта в обществените отношения. Несправедливостта в третирането на служителите съжителства с материална оскъдица, лоши условия на работното място, ненормирано работно време, системна преумора. Поради тази причина институцията не е престижна, няма подкрепата на обществото и не е привлекателна като работодател“, пишат в съобщение до медиите от СФСМВР.

Синдикалистите припомнят, че целите на МВР като институция са аксиоматични и в този смисъл – ясни: гарантиране спазването на законите, превенция и противодействие на престъпността, опазване на живота, правата и собствеността на гражданите и стопанските субекти, но те избледняват и се размиват в резултат на множеството неуспешни реформи.

„Не е ясно откъде се тръгва, накъде се върви и как МВР допринася за благополучието на българските граждани. На ниво държавно управление до момента няма дългосрочна визия за това по какъв начин да се промени и в каква посока да се развие МВР. Не се взема предвид технологичното развитие, което води до промени и нови предизвикателства за осигуряване на обществен ред и вътрешна сигурност, а МВР не е подготвено за тази нова действителност. Налице е репутационна криза, която не само не се управлява, но и не се предвиждат мерки за нейното овладяване“, добавят още от синдиката.

Затова те категорично заявяват, че подкрепят всички действия в посока промяна на това състояние, осъзнавайки, че тя  не може да бъде провокирана само отвън, защото като система, министерството е резистентно към всякакви опити за външно и несъгласувано със служителите реформиране.

„Промяната не може да дойде и вследствие само на вътрешен импулс, защото институцията „претопява“ инакомислещите и изхвърля визионерите и лидерите от трансформационен тип. Това, СФСМВР не спира да установява безспорно в последните 12 години. СФСМВР настоява политиките за обществен ред и вътрешна сигурност да бъдат обсъдени и съгласувани с представители на гражданското общество на всички етапи от планиране и провеждане на реформата, както и с пряко и активно партньорство на синдикалните организации на служителите в МВР по време на целия процес – като източник на сериозна експертиза и обратна връзка. СФСМВР вярва, че това е единственият възможен и правилен подход, който да гарантира високо качество на доставяната услуга „сигурност“  и връщане доверието на българските граждани в МВР“, завършват писмото си СФСМВР.


Анкета

Притеснявате ли се дали военният конфликт в Украйна ще засегне България?


Резултати

Мнения

Мнения
Кирил Петков след преговорите за кабинет: Няма тема, по която да не сме се разбрали
  28.11.2021 11:06      

Няма тема, по която да не е постигнато огромно съгласие, обобщи лидерът на „Продължаваме пр