Сряда, 23 Фев 2022
    
Бургас

Днес празнуват едни от най-красивите имена.Вижте кои!

  24.11.2021 10:37  
Днес празнуват едни от най-красивите имена.Вижте кои!

Православната църква почита света великомъченица Екатерина на 24 ноември - една от най-образованите жени на своето време.

Според преданието Екатерина била дъщеря на Конт, управител на Александрия, Египет по времето на император Максимиан. Живеейки в столицата, Екатерина получава блестящо образование, изучавайки работите на най-видните философи и учени.

Преданието разказва, как Екатерина се е срещнала с тогавашния император (вероятно Максимиан, Максимин II, или Максенций). Тя се е опитала да го убеди, че извършва грешка като преследва християните. Екатерина успява да привлече към християнската вяра жената на императора и много мъдреци, изпратени от императора да я върнат към езичеството. Императорът заповядва да я вкарат в затвора, където тя въвежда в християнството всички, които я посещават. Поради това е осъдена на смърт чрез разпъване на колело. Колелото обаче се разпада, когато Екатерина го докосва, палачите не могат да я екзекутират по този начин и я обезглавяват през 305 година.

Главен символ на света Екатерина е колелото с шипове, което е по-известно като "колелото на Екатерина".

В традиционната българска народна култура денят на св. Екатерина се почита най-вече в Южна България. В Пловдивския край се вярва, че тя предпазва децата от болести, най-вече от шарка.  

В Родопската област (Средни Родопи) светицата се почита против тежки болести и висока температура. Жените не работят и не пипат остри предмети, защото се вярва, че ако се порежат, раната няма да зарасне.

В Странджанския край, Източна Тракия и сред преселниците от Беломорието на деня на св. Екатерина се празнувал против мишки. Там жените също не работят, не пипат остри и режещи предмети, замазват огнището с кал и раздават със затворени очи варени зърна (боб, царевица и др.), за да "замажат и затворят очите" на мишките.

На този ден имен ден празнуват: Екатерина, Катя, Катина, Катерина, Кина, Тинка.

 


Анкета

Очаквате ли военен конфликт в Украйна?


Резултати

Мнения

Мнения
Фатме Рамадан - депутат от ДПС:   Ще бъда гласът на жените в парламента
  24.11.2021 11:11      

Третата в листата на Движението е личната номинация на Ахмед Доган