Вторник, 07 Дек 2021
    
Сунгурларе

Разширяват с близо 700 хил. лв. училището в Сунгурларе

  20.11.2021 17:08  
Разширяват с близо 700 хил. лв. училището в Сунгурларе

Георги РУСИНОВ

 

Около 700 хиляди лева ще бъдат инвестирани в СУ „Христо Ботев“ в Сунгурларе, показа репортерска проверка на „Черноморски фар“. Общината е обявила обществена поръчка за целта, която е разделена в две обособени позиции.

Първата касае пристройка на учебни стаи към училището. Съществуващата сградата на училището e на два етажа, а пристрояването на новите учебни и помощна стаи ще бъде на първи етаж.

„Ще бъдат изградени три нови класни стаи и една помощна стая, на първия етаж на същесвуващата сграда на училището. Фасадата ще е от тухлена зидария от решетъчни тухли, външна и вътрешна мазилка. Прозорците ще са PVC дограма, петкамерна, бяла, стъклопакет 24мм, четирисезонно стъкло. Покривът е скатен с дървена конструкция  и битумни керемиди“, пише в поръчката.

В училището има отоплителна инсталация, става ясно от документацията.

„Новите учебни стаи ще се отопляват от действащата отоплителна инсталация. Съществуващите разпределителен и събирателен колектори в котелното се удължават. На удължената част на колекторите се монтира допълнителна циркулационна помпа за захранване на новите помещения. Разпределителната мрежа е от черни газови тръби, монтирани по северната стена на помещенията непосредствено под тавана. Като отоплителни тела се използват алуминиеви радиатори“, уточняват от Община Сунгурларе.

В СУ „Христо Ботев“ има изградена пожароизвестителна инсталация. По съществуващата пожароизвестителна инсталация няма да се правят промени по елементи и устройства. Запазва се и разположението на контролния панел. Осигурено е мрежово захранване на контролния панел от самостоятелен токов кръг, свързан към етажното табло. Броят и разположението на оптично-димните детектори се запазва, като се добавят четири нови оптично-димни детектора и четири светлинни индикатора.

Втората позиция е за пристройка към съществуващата сграда на учебен корпус. Именно до нея ще се изградят четири нови учебни стаи и един коридор към тях.

Новата пристройка ще бъде на един етаж с разгъната застроена площ 184,04 м2. Фасадата ще е от тухлена зидария от решетъчни тухли, външна и вътрешна мазилка. Прозорците ще са PVC дограма, петкамерна, бяла, стъклопакет 24мм, четирисезонно стъкло. Покривът ще е четирискатен с дървена конструкция и бетонови керемиди.

От поръчката става ясно още, че ще се наложи изпълнение на мълниезащитна инсталация, защото новите четири помещения не попадат в защитната зона на съществуващата мълниезащита.


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Бургас Мнения
Кметът Димитър Николов с емоционални думи към бургазлии за Никулден
  06.12.2021 08:00      

Скъпи съграждани, Ето че идва краят на още една година от историята на съвременен Бургас.