Сряда, 26 Яну 2022
    
Общество

Без паника: Що е то ОДОБРЕН срок на годност?

  27.10.2021 17:02  
Без паника: Що е то ОДОБРЕН срок на годност?

„Всички ваксини, които се поставят в България, са в срок на годност, който е одобрен спрямо разрешението за употреба на съответния продукт“, категоричен е директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов, цитиран от  Министерството на здравеопазването (МЗ).

Ваксините с изтекъл срок на годност вече са бракувани, предстои в следващите месеци да бъдат унищожени. Хората не трябва да имат притеснение, че в момента се прилагат ваксини с изтекъл срок на годност.

„До момента са доставени близо 7 млн. дози от четирите разрешени за употреба в ЕС ваксини срещу COVID-19. От еднодозовата ваксина на Janssen има доставени над 600 хил. дози. В четвъртък очакваме доставка от 170 хил. дози, на 4 ноември - допълнително 182 хил“, заявява Кирилов. От ваксината на Pfizer/BioNTech има над 2 млн. дози, добави той.

Кратката характеристика на ваксината на Pfizer/BioNTech е актуализирана, така че поставянето на бустерна доза е в съответствие с официалната продуктова информация. До края на седмицата се очаква това да се случи и за ваксината на Moderna.

“Там където свършва информацията, започва конспирацията”,това написа в профила си във Фейсбук Костадин Ангелов, бивш здравен министър, по повод паниката сред желаещите да се ваксинират с препарата на Pfizer/BioNTech срещу COVID-19. И припомни, че още през септември Pfizer/BioNTech получиха одобрение от Европейската агенция по лекарствата за промяна в разрешението за употреба на ваксината Comirnaty. ЕМА удължи срока на годност на ваксината с 3 месеца. Решението е валидно за целия ЕС, не само за България.

 

 


Анкета

Очаквате ли COVID-19 пандемията да приключи през 2022-а?


Резултати

Мнения

Избори 2021 Мнения