Сряда, 26 Яну 2022
    
Избори 2021 Мнения

Инж. Петър Кънев – водач на листата на Коалиция „БСП за България“ във Втори МИР – Бургас : Хората не могат да чакат разправиите на политиците

  27.10.2021 12:30  
Инж. Петър Кънев – водач на листата на Коалиция „БСП за България“ във Втори МИР – Бургас : Хората не могат да чакат разправиите на политиците

Случаят „Вера Су“ е олицетворение на българската политика – народът гледа как корабът потъва

 

Интервю на Силвия ШАТЪРОВА

 

Петър Кънев е роден на 18 декември 1953 г. в Ямбол. Завършил е Московския полиграфически институт. Специализира „Икономика на печата“ във Висшето графично училище в Лайпциг. Има следдипломна квалификация по международни икономически отношения в УНСС. Депутат е в шест параламента, един от доайените в националната политика, председател на Икономическата комисия в два от тях. Дълги години бе президент и вицепрезидент на волейболния ЦСКА. Кънев е първи вицепрезидент на Българската федерация по волейбол от 2004 до 2016 г.

Вицепрезидент на Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество.

През последните години е водач на листата на БСП за Бургаски регион. Увлечен е от историята, подводната археология и гмуркането.

 

– Г-н Кънев, с каква нагласа за трети пореден път в една година тръгва БСП към избори ?

– БСП е странна и интересна партия, защото в ситуации на криза тя се сплотява и консолидира. Между другото това е принципът на поведение на т.нар системни и стари партии, ситуацията е изключително сложна. В обществото назрява гняв и нетърпение към политическата класа.

– Това опасно ли е и докъде може да се стигне?

– Дотолкова, доколкото видяхте преди година как едно неразумно решение на главния прокурор изведе огромно количество хора на улиците в центровете на големите градове. Това беше поводът, а причината беше едно дълбоко назряло нетърпение на обществото да се отърве от ГЕРБ, това беше желанието, искането за промяна. Оттам дойдоха и тези три пъти предсрочни избори в една година. Нетърпението на обществото към политическата класа е много голямо и при всички случаи основният въпрос сега е: „Кога ще направите правителство, спрете да се карате!“ . Имаме една ситуация, в която идва зима и т.нар. зелени мерки объркаха изцяло европейската икономика. Виждате, че Азия и Америка с бързи темпове се възстановяват от ковид-кризата, докато в Европа нещата са различни. Не виждам скоро да се решат проблемите, свързани с цените на енергоносителите. В цялата тази ситуация българският народ не може да чака разправиите на политиците. Аз очаквам, че правителство ще има и БСП ще участва в него. В момента тя се явява балансьор със своето спокойно, мъдро управление през последните няколко месеца. Дано да намерим добро отношение сред останалите парламентарно представени сили, защото ни чака тежка зима, ковид, енергийна криза и инфлация. Това не може да продължава.

– Цените на тока как може да бъдат овладени и компенсирани фирми и физически лица заради скока?

– Последните резултати от заседанието на лидерите на ЕС в Брюксел дадоха ясни послания. Чисто по брюкселски се каза: всяка държава да се оправя сама. След като забъркаха целия този микс от проблеми, свързани с енергетиката и не може да се каже защо електричеството скача пет пъти, откъде накъде природният газ скача, това е една дълга политика на ЕС с т.нар. „зелени мерки“, или „зелена енергия“ и аз мисля, че това, което се забърка, трудно ще се върне назад. Оставено е всичко на съответните правителства да взимат решения и да излизат от кризата.

– Все пак цените на тока са удобни за популизъм и за политическа пропаганда, удобно средство в предизборна кампания?

– На никого не е услуга това, че сме в голяма криза и токът е станал пет пъти по-скъп. Има няколко теми, с които не бива да се спекулира. Едната е „зелените сертификати“ и пандемията, с това шега не бива. Този път трябваше неселението да се подготви за тях и по-рано да бъдат представени и подготвени хората. Да се спекулира с цените на тока също е малко странно, правителството трябва да намери как да помогне финансово на 1 500 000 битови консуматори и второ, на онези 600 000 потребители също. Разбирате ли колко абсурдно е всичко. От една страна, изпомпваме пари от потребителите с високите цени на потребителите, от друга – само в НЕК и АЕЦ „Козлодуй“ се събират 2,5 млрд. допълнителни приходи, които сега държавата ще ги изземе, за да може да ги върне на потребителите.Толкова абсурдно по брюкселски ми звучи, затова моля да не се заиграваме с темата ток.

– Кое е онова, за което по време на срещи говорят с вас хората – национални, регионални или битови проблеми?

– Темата основно са националните проблеми. Основният апел към нас, политиците, е: „Хайде, седнете, направете правителство и започнете да работите!“

– Могат ли партиите на статуквото да направят кабинет в следващото 47-о НС?

– Малка е вероятността, почти никаква. По-скоро ще се търси по-мъдро поведение от страна на партиите на протеста, защото само с отрицание и крещене не може да се върви напред. Разчитаме на нормален диалог и БСП ще направи всичко възможно да го води с всички останали партии.

– Лоша коалиционна култура или просто политически пазарлъци спънаха съставянето на правителство?

– Тази тема не ми се коментира. Има една приказка за здравите сили, които най-накрая са дошли, но Георги Гълов го коментира, че разчита здравният разум да вземе връх над здравите сили.

– Темата „Вера Су“ – как се справи държавата?

– Темата „Вера Су“ е типичен случай на ситуацията в държавата, знаете, че Яйлата са високи брегове и се струпват голямо количество хора да гледат морето от там. „Вера Су“ е българската политика, заседнала в едни плитчини и народът стои отгоре и гледа как потъва корабът.

– А трябва ли отново да се върнем към министерство на бедствията и авариите?

– Идеята не е лоша, защото в почти всички държави има такива министерства или агенции, но е въпрос на политическо решение.


Анкета

Очаквате ли COVID-19 пандемията да приключи през 2022-а?


Резултати

Мнения

Избори 2021 Мнения