Сряда, 26 Яну 2022
    
Избори 2021

Мустафа Карадайъ и Ахмед Ахмедов от Кубрат: Няма да оставим ненаказани репресиите срещу беззащитни хора

  24.10.2021 11:04  
Мустафа Карадайъ и Ахмед Ахмедов от Кубрат: Няма да оставим ненаказани репресиите срещу  беззащитни хора

Ние с г-жа Искра Михайлова, ако бъдем избрани за президент и вицепрезидент на България, няма да допуснем държавният апарат да се използва за репресии срещу беззащитни граждани и хора с увреждания. Това категорично заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, кандидат на Движението за президент, на митинг в перлата на Лудогорието – Кубрат. Минути преди това зам.-председателят на ДПС Ахмед Ахмедов, водач на разградската листа на партията, съобщи пред множеството за поредния брутален тормоз от страна на подчинените на Бойко Рашков униформени върху избиратели в селата от областта.

От 10 дни под благовидния предлог „борба с купуването на гласове” полицаи влизат в домовете на хора, които на миналите избори са гласували по законовия ред с ТЕЛК – решение в подвижни избирателни секции. Искат им обяснения, карат ги да подписват протоколи. Това е опит за сплашване, каза Ахмедов, който на 22 октомври 2021 г. заедно с кметове от област Разград проведе среща с областния директор на полицията, подаде жалба в прокуратурата и обяви, че адвокати завеждат дела, за да защитят правата на избирателите.

Преди 30 години докарахме демокрацията в България. Платихме много висока цена и затова имаме дълг да отстояваме правата, свободите и демокрацията в нашата Родина, категоричен бе Карадайъ.

Оттук, от Кубрат, най-ни отива на нас като ДПС да припомним завета на Кубрат на онези случайно попаднали в политиката хора, които не могат да осъзнаят институционалността на позициите, които заемат. Преди 30 години, когато се обединихме, застанахме с голи ръце срещу танковете на Тодор Живков и тоталитарния режим и не сме допускали, че днес децата и внуците на онези комунисти ще застанат със същите комунистически методи да ни разделят. Ние си знаем урока, знаем завета на хан Кубрат. И казваме: Дошло е време за нов етап от демократичното развитие на България. Дошло е време за единство на нацията. 30 години нашата философия за правене на политика е заедността. А това означава различните да бъдем заедно, всеки да отстоява своята идентичност и да сме заедно. Дори, ако се налага да помагаме на различния в отстояването на неговата идентичност, но да сме заедно и заедно да градим по-доброто настояще и по-доброто бъдеше на нашата Родина България, продължи Мустафа Карадайъ.

Днес освен здравната, икономическа и политическа криза, има и криза на демокрацията, и криза на държавността. Затова ние сме призвани да зададем новия етап от развитието на демокрацията. Единството на нацията може да се получи само, когато оценяваме хората по техните качества, по техния капацитет и по тяхната визия за развитие, така, както се прави в Европа. В Брюксел никой се интересува кой какъв етнос има, каква религия изповядва. Оценката е само кой какво прави, какъв потенциал има и какво предлага да направи, подчерта лидерът на ДПС.

Той изтъкна, че Великото народно събрание е отредило много важна роля на президентската институция. Във време на кризи тя трябва да бъде полето на съгласие между различните политически партии, които имат своите ценностни, идеологически и програмни различия, но могат да постигат съгласие за национални цели и приоритети. А не президентът да влиза в окопите на партийно-политическите битки, каза лидерът на ДПС. Той припомни значимата роля на Консултативния съвет по национална сигурност, в който участват различните власти и различните парламентарно представени партии. Той е мястото за постигане на съгласие между различните институции. Но почти две години, откакто има пандемия, КСНС не е заседавал по този въпрос, а последния път когато бе свикан, наруши Конституцията защото в темата му бе актуализация на бюджета, а това е от компетенциите на кабинета и парламента.

Президентът трябва да предлага национални обединителни каузи, подчерта Мустафа Карадайъ и припомни трите, които издигна: час по-скоро да достигнем средните европейски стандарти на живот в България тук и сега, безплатна и достъпна детска градина за всяко дете и създаване на съвет по енергетика към президента, защото кризата с тока ще се разраства.

Преди 30 години наши братя и сестри платиха с живота си, други със свободата си, за да има демокрация в България, заяви зам.-председателят на ДПС Ахмед Ахмедов.  Той подчерта, че Лудогорието е в основата на съвременна демократична България, защото първо в страната е въстанало срещу репресиите и агресията на тоталитарната власт.

Няма да позволим нашите братя и сестри, които са с увреждания да бъдат днес манипулирани, малтретирани и да се подиграват с тяхното достойнство от т.нар. полиция, която за нас е народна милиция, защото ползва същия репресивен апарат. От тази трибуна отговорно заявяваме, че като областен съвет на ДПС няма да оставим без зашита нищо един наш приятел, който е бил тормозен от народната милиция. Ще търсим техните права, категоричен бе Ахмедов.

Няма друга политическа партия, която така силно да милее за нашата мила Родина България. Без ДПС няма как да има диалог. А без диалог няма как да има държавност, каза още водачът на Разградската листа на ДПС.

Днес отново имаме избори. Станахме за смях в цяла Европа. След първите избори през април нашият председател Мустафа Карадайъ подчерта, че ДПС ще подкрепи новите партии, ще подкрепи желанието да промяна. Уви, тогава не се получи диалог. След вторите избори ДПС отново подчерта, че ще подкрепи промяната, но с една цел – демокрацията и нормалността в държавата да бъдат възстановени. Но днес ни управляват хора, които поставиха разделителни линии не само между политическите партии, между общностите, между религиозните общности, но и между хората, които живеят в България. Няма как с разделяне на хората днес да се справим със здравната криза, с икономическата криза. С вдигнат юмрук това не става. Това става единствено и само с диалог, а най-диалогичната партия в нашата страна е ДПС, обобщи Ахмед Ахмедов.


Анкета

Очаквате ли COVID-19 пандемията да приключи през 2022-а?


Резултати

Мнения

Избори 2021 Мнения