Събота, 22 Яну 2022
    
Мнения

Д-р Светослав Тодоров: Неврохирургията е короната на медицината

  23.10.2021 10:21  
Д-р Светослав Тодоров: Неврохирургията е короната на медицината

Пътят към нея започна от детската ми мечта

 

Интервю на Моника ИЛИЕВА

 

33-годишният д-р Светослав Тодоров, завършва медицина в Плевен. Придобива специалност „Неврохирургия“ в УМБАЛ-Бургас. Отличен на церемонията „Лекар на Бургас“ 2021. Защо поема по нелекия път на лекарската професия, каква перспектива вижда пред себе си и къде?

- Получихте отличие на церемонията „Лекар на Бургас“ 2021, в категорията „Придобиване на клинична специалност“. Връчи Ви я лично кметът на Бургас Димитър Николов. Какво е усещането?

- Изключително приятно. Благодарен съм за оценката, която Община Бургас постави на младите лекари, които взехме специалност през изминалата година. В нашето ежедневие сме залети изцяло от негативни новини, с предизвикателства, на които всеки ден сме подложени в лечебните заведения и във връзка с поредната вълна от COVID-19, много е приятно да чуеш и да ти се случи нещо по-различно, някой да те оцени и благодари за положения труд.

- Какво е неврохирургията за Вас – призвание или избор на професия?

- Медицината е призванието, а неврохирургията – сбъдната детска мечта за мен. От много малък съм пожелал да бъда лекар, защото така съм го усещал. Пожелал съм хирургическа насоченост, защото лекарят е човекът, при когото пациентът пристига. Намесваш се бързо, оперираш, помагаш му да оздравее. Неврохирургията е благоприятно и трудно съчетание от неврология и хирургия. Когато започвах, моите учители казваха, че това е короната на медицината. Споделям мнението им и съм признателен, че се случи да взема специалност по тази трудна дисциплина, да се радвам на предизвикателствата ежедневно.

- Защо избрахте Бургас, имайки предвид, че не сте родом от морския град? С какво Ви спечели?

- С морето, обичам да се шегувам. Докато следвах медицина започнах да идвам в този район, работех като здравен асистент в КК Слънчев бряг. Хареса ми Бургас и възможностите, които предлагаше. Точно преди шест години бях пленен от града и счетох за разумно и приятно, че това ще бъде моят път.

- Каква е изтичащата 2021 година за Вас?

- В края на всяка правя равносметката и колкото и трудна да е, каквито и предизвикателства да ми е поднесла, лично за мен тя бе изключително успешна. През 2021 придобих специалност, съхраних се здрав. Аз и моите близки. Благодарен съм! Една успешна година за мен.

- Къде се виждате след година?

-Тук, в Бургас. Категорично! Считам пътят ми да продължи да върви напред и нагоре, но тук, в морския град. В Бургас имам своята реализация. Начертавайки си един път, последователно го следвам. Понякога нещата не зависят от нас, но се старая да следвам мечтите си. А този път е част от моята мечта.

- Като човек, работещ в най-натоварената система, здравната, нямате ли усещането, че ситуацията изпреварва реакцията на управляващите ни?

- Не мога да давам оценка дали са правилни, или не прилаганите мерки. Ситуацията е такава, че при предходната вълна нещата бяха канализирани. Към момента в разкритите 102 ковидни легла в УМБАЛ-Бургас, трудно се справяме с наличния персонал. В същото време плановата дейност не е забранена, имам предвид операции и хоспитализации. Това създава дефицит на кадри, защото всеки иска да работи в своята си сфера, защото има пациенти, които се нуждаят и от друга помощ, помощ извън ковид-инфекцията. Към момента остават забранени свижданията, но плановостта в извършваните медицински дейности остава. Финансовата обезпеченост на кадрите на първа линия също куца. По време на последния локдаун колегите бяха стимулирани повече.


Анкета

Очаквате ли COVID-19 пандемията да приключи през 2022-а?


Резултати

Мнения

Мнения
Д-р Светослав Тодоров: Неврохирургията е короната на медицината
  23.10.2021 10:21      

Пътят към нея започна от детската ми мечта   Интервю на Мон