Петък, 21 Яну 2022
    
Мнения Общество

Ресторантьори видяха двоен аршин със „зелените сертификати“

  22.10.2021 17:00  
Ресторантьори видяха двоен аршин със „зелените сертификати“

Бармани и сервитьори без ваксина не могат да работят, а чиновниците – да

Георги РУСИНОВ

Двоен аршин в последната заповед на здравния министър Стойчо Кацаров заподозряха ресторантьори. От нея излиза, че бармани и сервитьори например ще могат да работят само ако са ваксинирани или правят тестове всеки път преди работа, а в същото време служител на НАП например не е зависим от изискването за „зелени сертификат“.

„Черноморски фар“ разговаря с работници от заведения, които действително изразиха притеснението си, че ще бъдат освободени от работа, ако не се ваксинират. Двама от тях обясниха, че са изкарали заболяването и имат антитела и затова не виждат смисъл и да се ваксинират.

Защо обаче държавата не признава тестовете за антитела и клетъчен имунитет като документи, валидни за изкарване на „зелен сертификат“, се питат те, а и много други хора, преминали през ковид. Обяснението на здравните власти  е едно и също – тестовете не били унифицирани в ЕС, навсякъде имало различни изисквания и затова не се приемат, както в Съюза, така и у нас. Много хора обаче изразяват мнение, че това е сегрегация и води до нарушаване на основни права, гарантирани от Конституцията.

Наш репортер разговаря с Манол Тодоров, който е съдружник в добре посещавано заведение в Бургас. Той сподели, че към момента ваксинираният персонал при тях е около 60%.

„Това е личен избор, не можем да ги накараме насила. Лошото е, че тази заповед прави условията на труд невъзможни – или се ваксинираш, или не работиш. Това е малко мерене с двоен аршин, тъй като виждаме, че администрацията ще продължи да работи без изискване за „зелен сертификат“. Ако си барман и нямаш ваксина – не можеш да работиш, но ако си служител в НАП и нямаш ваксина – можеш. Това със сигурност противопоставя хората срещу държавата“, обясни той.

Самият той все още не е решил какво ще правят с неваксинирания персонал. Ако поискат да се ваксинират - добре, ако ли не, ще се мисли евентуално вариант с тестове.

„Заповедта със сигурност е много крайна, тъй като имаш население, което е около 30% ваксинирано. Може би беше добре да се започне поетапно – да има възможност тези, които не са със 100% ваксиниран персонал, да работят на 30% капацитет. Преди месец и половина, когато бяха протестите, казахме – нека дори има пълен локдаун, но да има ефект“, добави Тодоров.

Душата си не можел да изкриви и е сигурен, че ще има заведения, които няма да спазват мерките.

„На мен ми е интересно и друго. Ако дойде някой и ми покаже сертификат на Иван Иванов, аз нямам право да му поискам лична карта. Няма как да докажем, че това е същият човек, или е взел от приятел или роднина. Много са въпросителните около тази заповед. Държавата според мен няма ресурсите да следи дали ще се прилага заповедта и ще се разчита по-скоро на случайността“, смята ресторантьорът.

Въпреки това е категоричен, че ще има отлив на клиенти в дискотеки, барове, молове, фитнеси, кина и други места, които трябва да се посетят само със „зелен сертификат“ или след направен тест.

„Истината е, че това е едно принуждаване за ваксинация“, поясни Тодоров.

Тъй като в пространството се подхвърлят изказвания, че именно на ресторантьорския бранш е било предложението за въвеждането на „зелените сертификати“, бургазлията коментира, че са имали условие - който няма 100% ваксиниран персонал, да може да работи на 30% капацитет.

„Тоест искахме да има избор. В момента това го няма. Виждам, че в София има много заведения и дискотеки с бързи пунктове за тестове. Но това работи там. Категоричен съм, че в Бургас това няма как да се случи. Хората и без друго не ходят по заведения, камо ли да ги накарат да правят и тестове всеки път“, заяви Тодоров.

Ресторантьорът смята, че може би трябва да се изчака около десетина дни, за да се види какво се случва след въвеждането на „зелен сертификат“.

 


Анкета

Очаквате ли COVID-19 пандемията да приключи през 2022-а?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
Ресторантьори видяха двоен аршин със „зелените сертификати“
  22.10.2021 17:00      

Бармани и сервитьори без ваксина не могат да работят, а чиновниците – да