Петък, 21 Яну 2022
    
Бургас

И личните лекари ще изписват безплатни лекарства срещу COVID-19

  22.10.2021 10:55  
И личните лекари ще изписват безплатни лекарства срещу COVID-19

Oбщопрактикуващите лекари ще могат да изписват безплатни рецепти за COVID-19 пациентите.  Това съобщи на брифинг днес зам.-здравният министър д-р Александър Златанов след днешното заседание на надзорния съвет.

"Днешното извънредно заседание на НЗОК се наложи, за да вземем две важни решения. Разрешава се на общопрактикуващите лекари да изписват безплатни лекарства на COVID пациенти. Досега само от COVID зоната пациенти можеха да взимат такива лекарства. Това влиза в сила от днес. От понеделник ще има готовността да се изписват такива електронни рецепти", посочи пред журналисти Александър Златанов, цитиран от DarikNews.bg.

Другото решение, което е взето, е да се преразпределят средства за лечебните заведения с над 10% легла за COVID.

"Знаете, че има много извънредни разходи, които болниците правят в пандемията. Искаме те да са финансово обезпечение, за да не изпитват затруднения. Мисля, че е напълно навременно това решение, ще подпомогне много и ще даде спокойствие на лечебните заведения", добави д-р Златанов, цитиран от NOVA.

Проф. Петко Салчев, управител на Здравната каса, коментира също пред журналистите, че 688 млн. са разпределени като стойност на лечебните заведения до края на годината.

Има 51 млн. лева, които трябва да се разплатят за неразплатените дейности за 2017 и 2018 години. Подписани са плащания за 190 млн., а 229 млн. е месечната сума, която може да получат, стана ясно от думите на Салчев.

"Именно този остатък, който е за всеки месец, ще бъде преразпределен допълнително, за да може да посрещнат вълната от COVID-19. 10% от леглата от капацитета на болницата обаче трябва да са за лечение на коронавирус", уточни управителят на НЗОК.

В момента текат преговори между НЗОК и БЛС, ако има останали средства за извънболничната помощ, ще бъдат разпределени средства и за тях до края на годината.

"Ако се прецени, че има нужда от скенер, съответният специалист може да издаде направление, с което да се направи", отговори Салчев на журналистически въпрос защо скенерите не са част от пътеката за лечение и профилактика на COVID-19.

Средствата ще се разпределят на база реално свършена работа, ще се изисква строг отчет и ясни правила в посока лечение на коронавируса.

Следващият месец сумите, които ще бъдат плащани на първа линия на медиците срещу COVID-19, няма да са 1000 лева, а 1200 лева, стана ясно още от думите на проф. Салчев. "При ниска заболеваемост, парите намаляват. А при висока като сега - таванът се вдига", уточни зам.-министърът.


Анкета

Очаквате ли COVID-19 пандемията да приключи през 2022-а?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
Ресторантьори видяха двоен аршин със „зелените сертификати“
  22.10.2021 17:00      

Бармани и сервитьори без ваксина не могат да работят, а чиновниците – да