Петък, 21 Яну 2022
    
Крими

Кмет на котелско село задържан за трафик на мигранти

  20.10.2021 17:30  
Кмет на котелско село задържан за трафик на мигранти

Георги РУСИНОВ

 

Кметът на котелското село Тича Якуб Шабанов е задържан от полицията за подпомагане на нелегални мигранти. Шабанов е с повдигнато обвинение за това, като предстои да му бъде поискана и мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Прокурор Георги Чинев, наблюдаващият прокурор Щилян Димитров и директорът на РД „Гранична полиция“ – Бургас Антон Мирков излязоха с повече данни по случая на брифинг пред медиите.

Прокурор Чинев обясни, че Шабанов го грози затвор от 1 до 6 години. Схемата по вкарването на чуждите граждани нелегално у нас била ръководена от него. Той два пъти е бил засичан на територията на общините Царево и Приморско и е бил в компанията на други хора, сред които и мъж с товарен автомобил, обясни наблюдаващият прокурор Димитров.

Той е задържан на 19 октомври, малко преди 23 часа. Обвиняемият се возил в автомобил с други двама мъже, като през цялото време е проследявал местонахождението им чрез специално мобилно устройство. Координатите изпращал на шофьора на микробуса, който трябвало да отиде да натовари мигрантите. Те влезли в страната при Резово. Пред разследващите обяснили, че всеки един броил на трафикантите между 5 и 10 хиляди лева, за да преминат границата. По време на задържането един от мъжете в автомобила помогнал с информация на полицията.

От Прокуратурата обясниха още, че Шабанов е с криминални прояви в миналото – държане на наркотици и управление на МПС без регистрация.


Анкета

Очаквате ли COVID-19 пандемията да приключи през 2022-а?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
Ресторантьори видяха двоен аршин със „зелените сертификати“
  22.10.2021 17:00      

Бармани и сервитьори без ваксина не могат да работят, а чиновниците – да