Вторник, 11 Яну 2022
    
Бургас

Днес честваме един от най-популярните светци

  12.10.2021 08:15  
Днес честваме един от най-популярните светци

Днес Българската православна църква почита един от най-важните светци отпреди Великата схизма с Рим, св. Мартин Милостиви.

Бъдещият светец и покровител на Франция е роден в римската провинция Панония (част от Унгария и Хърватия в наши дни) през 316 г. сл. Хр. в нехристиянско семейство.

На десет години той се обръща към християнството и става катехумен (оглашен) в местната християнска община, въпреки протестите на своите родители.

Като младеж Мартин служи като конник в римската армия в Галия (днешна Франция) и дори достига до висок чин.

Службата му като офицер приключва, когато получава видение от Бога. След това става духовник.

Той е известен с историята, че с меча си разсича наметалото си на две, за да даде половината на просяк, облечен само в парцали през зимата. Така получава прозвището Милостиви.

През 371 г. св. Мартин, против волята си, е избран за епископ на град Тур. Като такъв св. Мартин обръща много внимание на евангелизацията на местните жители, които били езичници.

Св. Мартин се представя пред Бога в гр. Кандес на 8 ноември 397 година. След смъртта му мощите му са пренесени по река Лоара с голяма процесия до град Тур, в покрайнините, на който са погребани. Св. Мартин става един от най-почитаните светии в Западна и Централна Европа.

Днес имен ден могат да празнуват носещите имената Мартин и Мартина. Произходът на тези имена е латински, те идват от древноримския бог на войната Марс, чиито деца Ромул и Рем според легендата основават Рим.

На днешния ден древните римляни чествали богинята Фортуна, покровителка на щастливия шанс, успешните пътувания и безопасните завръщания.

Освен днес Мартин и Мартина могат да празнуват и на 1 март или на 14 април, когато църквата чества св. Мартин Изповедник, папа Римски.

Източник: Bg-patriarshia.bg    


Анкета

Очаквате ли COVID-19 пандемията да приключи през 2022-а?


Резултати

Мнения

Мнения
Кунчев: Очевидно е, че сме в най-тежката фаза на четвъртата вълна
  10.10.2021 08:40      

Ще бъдем третирани като държава, в която не е желателно да се ходи, заяви главният държав