Сряда, 20 Oct 2021
    
Бизнес

Готвим със „златно“ олио

  12.10.2021 11:41  
Готвим със „златно“ олио

Дона МИТЕВА

Новата реколта от слънчоглед не успя да разбие и снижи цената на олиото. 3.40 лв. е едровата цената на  този продукт в област Бургас, по данни за миналата седмица от Държавната комисия за стоковите борси и тържищата. Сравнено с останалите области, нашата продължава да е в челната редица по най-висока цена на този продукт. Изпреварват ни Смолян, Пловдив и Добрич.

Прави впечатление, че в нашата област цената е твърда, докато например в Софийска ножицата е силно отворена от 2.10 до 3.70

Въпреки прогнозата в национален мащаб, че цената на олиото ще започне да пада, това не се случва. Експертите обясняват задържането с ръста в цената на тока. Така новата реколта слънчоглед не успя да тушира скока, който започна още през пролетта.

Така в магазините цената на слънчогледовия продукт, който най-масово се използва у нас за пържене и готвене, може да достигне и цена от 4 лева на прага на зимата.

Пак в челните редици сме в цените на кравето сирене, ориза, замразеното пиле. С по-ниска цена на едро можем да се похвалим единствено при каймата – смес, където ножицата е сериозна – от цели два лева – от 4.20 до 6.20.


Анкета

Мнения

Мнения
Любен Дилов-син: И аз мога да направя 50 лицеви опори, не съм впечатлен от този военен героизъм
  18.10.2021 15:36      

„И аз мога да направя 50 лицеви опори, независимо че пуша по три кутии цигари на ден. Не съ