Петък, 07 Яну 2022
    
Малко Търново Общество Средец

Експерти: Само групов лов може да спре вълците в Странджа

  08.10.2021 11:16  
 Експерти: Само групов лов може да спре вълците в Странджа

Защо вече не говорим за хайка за вълци

Силвия ШАТЪРОВА

„Единственият начин за справяне с вълците  е групов лов на вълк“, заяви за „Черноморски фар“ Невен Каравасилев, ръководител на  Ловно-рибарското дружество „Лебед“.

Пастири и жители на няколко странджански села се оплакаха,че хищниците нападат стада, влизат в селата и са проблем за жителите на Богданово и Варовник.

 В Закона за лова вече липсва терминът „хайка“, както се е наричало това преди години.

„Проблемът с вълците в Странджа е сериозен и аз алармирах още преди години“, допълва той. Причината за голямата популация на хищника е богатата хранителна среда в лицето на дивата свиня. През последната година вълците откриваха много мъртви животни, сега тя изчезна. „Те трябва да учат малките си да ловуват и да се хранят, сега след като я няма свинята, нападат стада и сърни. Те ще го отнесат“, казва още експертът. Той е категоричен, че битката може да се спечели само с групов лов паралелно на много места и с добро познаване на хищника, който е изключително хитър и ловък. Отделно трябва да падне и малко сняг, за да се откриват дирите му, сега в шумата е невъзможно. Като пример за справяне с проблема той посочи ДЛС - Граматиково, където са избити четири от хищниците, като са отцепени два района в територията едновременно.

 


Анкета

Очаквате ли COVID-19 пандемията да приключи през 2022-а?


Резултати

Мнения

Мнения
Кап. Богданов: Дневниците на \
  07.10.2021 10:44      

Товарният кораб "Вера Су" вече 18 дни е блокиран между скалите край Камен бряг.