Петък, 14 Яну 2022
    
Общество

Донорството или как да спасиш 100 живота

  08.10.2021 10:46  
Донорството или как да спасиш 100 живота

1016 български граждани живеят с надеждата за „нов живот“, чрез трансплантация на органи

 

Днес 9.10.2021година, отбелязваме Европейския ден на донорството и трансплантация на органи. Тази година мотото е  „Просто кажи- Да!“ Инициативата е колкото може повече хора да разберат, че даряването на органи за трансплантация може да спаси много човешки животи. Желанието на организаторите е,колкото се може повече информация относно донорството и трансплантациите да стигне до хората. Така ще може да се разбере смисълът и значението им.

„Към момента 1016 български граждани живеят с надеждата да получат орган, който да им позволи да водят нормален живот. Чакащи за присаждане на бъбрек са 899 души. От трансплантация на черен дроб се нуждаят 42 български граждани, от сърце – 44 души. Белодробна трансплантация очакват 21 наши сънародници. От трансплантация на панкреас се нуждаят 9 души, а на тънки черва – един човек“, сочат статистики на Министерството на здравеопазването.

Според действащото в България законодателство всяко лице над 18-годишна възраст може да бъде потенциален донор на органи, освен ако приживе писмено не е изразило своето несъгласие. Лице под 18 години може да бъде донор на органи само с писмено съгласие на своите родители, попечител или настойник. Даряването на органи може да се сравни със постъпка на светец. Медицински доказано е, че един донор може да спаси 8 човешки живота чрез донорство на органи и да подобри живота на до 100 души чрез донорство на тъкани!

 


Анкета

Очаквате ли COVID-19 пандемията да приключи през 2022-а?


Резултати

Мнения

Мнения
Кунчев: Очевидно е, че сме в най-тежката фаза на четвъртата вълна
  10.10.2021 08:40      

Ще бъдем третирани като държава, в която не е желателно да се ходи, заяви главният държав