Четвъртък, 06 Яну 2022
    
Общество

Предложиха фалшив ваксинационен сертификат на 6-годишно

  06.10.2021 08:21  
Предложиха фалшив ваксинационен сертификат на 6-годишно


Зъболекарка се оплака, че 6-годишния ѝ син получил оферта за ваксинационен сертификат, която пристигнала с есемес на мобилния му телефон, съобщи БНТ.

Офертата дошла в мобилно приложение от непознат. За услугата той поискал сумата от 350 лева.

Невръстният син на д-р Велизара Николова получил странно съобщение в мобилно приложение.

"Получи съобщение по вайбър от неизвестен номер за мен с предложение да се закупи сертификат ваксинационен за 350 лева. Предполагам, че имат все пак някаква база данни, от която взимат телефоните и евентуално имената", заяви д-р Велизара Николова.

От медията се свързали се с мъжа, за да поискат сертификат. Той попитал как са го открили, какво работят и за какво ще използват документа. Поискал снимка на лична карта и да се плати за услугата предварително.

- Точно колко и как става плащането?

- Предварително.

- Предварително?

- 350 лв е плащането, предварително се плаща, става за няколко дни".

Последвало обещание, че седмица след плащането сертификатът ще бъде изпратен по пощата и уверение, че няма да бъдат излъгани: "Ще изпратя данни, на които да изпратите пари и до примерно до една работна седмица стават нещата, понеже няколко човека трябва да се съберат. Ако имате още някой познат също може да го пратите, за да стават по-бързо работите просто".

"Всички сигнали, които ние получаваме, ги изпращаме на прокуратурата. Възможно е в част от сигналите, които се подават просто да не са верни и да са злонамерени, затова моята препоръка към всички е имате ли такъв сигнал, изпращайте го на нас или директно на прокуратурата", заяви д-р Стойчо Кацаров - служебен министър на здравеопазването.

"Български лекарски съюз трябва да се самосезира много сериозно в това отношение. Всички знаем имена на лекари, които издават такива сертификати, факт е, че трудно се доказва това нещо", коментира д-р Велизара Николова.

От прокуратурата заявиха, че към 1 октомври са получени 15 сигнала за фалшиви сертификати и увериха, че ще бъдат безкомпромисни, ако те се окажат достоверни.


 


Анкета

Очаквате ли COVID-19 пандемията да приключи през 2022-а?


Резултати

Мнения

Мнения
Кап. Богданов: Дневниците на \
  07.10.2021 10:44      

Товарният кораб "Вера Су" вече 18 дни е блокиран между скалите край Камен бряг.