Петък, 24 Дек 2021
    
Бургас

Две фирми ще събират разделно стари уреди и негодни батерии в Бургас

  25.09.2021 12:22  
Две фирми ще събират разделно стари уреди и негодни батерии в Бургас

Георги РУСИНОВ

 

Две фирми да събират разделно излязло от употреба електрическо или електронно оборудване и негодни за употреба батерии. Това предлага в докладна записка заместник-кметът по екология към Община Бургас Весна Балтина.

Тя посочва, че в изпълнение на разпоредба от Закона за управление на отпадъците кметът на общината следва да организира дейностите по разделно събиране на масово разпространените отпадъци и/или да оказва съдействие на организациите по оползотворяване, в това число да определя местата за разполагане на необходимите елементи на системите за разделно събиране и местата за предаване на масово разпространени отпадъци.

„Масово разпространени са тези отпадъци, които се образуват след употреба на продукти от многобройни източници на територията на цялата страна и поради своите характеристики изискват специално управление. Такива са и старите електрически или електронни уреди и негодните за употреба батерии“, пише заместник-кметът.

Балтина добавя, че дейностите по разделно събиране на масово разпространените отпадъци могат да бъдат извършвани единствено от организации по оползотворяване или други лица, притежаващи съответно разрешително от Министерство на околната среда и водите. Посочва се, че за извършваните дейности общините не разходват бюджетни средства или допълнителен финансов ресурс.

До настоящия момент на територията на Община Бургас тези дейности се извършвали от „Елтерхаус“ АД – за стари електрически или електронни уреди и „Екобатери“ АД – за събиране на негодни за употреба батерии. Договорите на двете фирми с общината са изтекли и е била задействана процедура по покана до всички такива организации за извършване на дейността в нов период от 3 години. Явили са се отново единствено двете фирми. Затова Балтина предлага Общински съвет – Бургас да разреши на Община Бургас да подпише нови договори за срок от 3 години, считано от 1 октомври 2021-а.


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
Шефът на ГДБОП: Изваждането на фалшиво ТЕЛК решение струва между 1000 и 1200 лв.
  19.09.2021 09:43      

Имало и фрапиращи случаи, при които лицето дори не ходело на прегледи Между 1000 и 1200 л