Вторник, 19 Oct 2021
    
Спорт

Порточанов за Бербатов и компания: Бяха добри футболисти, но няма да са добри управленци

  23.09.2021 13:17  
Порточанов за Бербатов и компания: Бяха добри футболисти, но няма да са добри управленци

Георги РУСИНОВ

 

Голямо завръщане към футбола за дългогодишния президент на „Нефтохимик“ Христо Порточанов. Бургазлията обяви официално, че се впуска в битката за президент на БФС. На пресконференция той обяви, че след като е видял, че нещата в българския футбол продължават да не се случват е решил да се кандидатира.

„Искам да има колкото се може по-малко недоволни в българския футбол. В последните години критиките към Боби (б.а. Борислав Михайлов – сегашен президент на БФС) са много. Аз обаче няма да кажа нищо. Явно за 2 години вакуум без Боби са се получили доста грешки“, заяви Порточанов.

Бившият президент и спасител на „Нефтохимик“ даде заявка, че зад него стои много сериозен екип в Изпълнителния комитет, който издига кандидатурата му. Сред тях били двама професори – светила в медицината, които всеки ден спасявали човешки животи. Порточанов обаче отказа да назове който и да е от екипа си сега и каза, че ще направи това на Конгреса на БФС. Имало още и хора от бизнеса, спорта, журналистиката, местната власт. Кандидатът за президент отказа да назове и кои клубове го подкрепят, но успокои журналистите, че били много.

„Приоритетите ни трябва да са развитието на детско-юношеските школи и премахване на черното тото. За последиците от него съм категоричен – отбори ще бъдат изхвърляни, ако се докаже, че са замесени в черно тото. Когато аз участвах активно във футбола, такива работи чак нямаше. Началото на 90-те бяха едни смътни години и имаше някакви неща, но не и в такива размери. Основният ни проблем ще е да преодолеем страха, че сякаш все още надделява в родния футбол това чувство. Друг голям проблем е съдийството. Когато аз отговарях за него преди години, проблеми нямаше“, коментира Порточанов.

Той обсъди и досегашното ръководство на така наречените „четвърти в света“.

„Бяха добри футболисти, но не и добри управленци. Бербатов и компания също бяха добри футболисти, но няма да са добри управленци. Ще издам тук една тайна. Бях помолен да взема като заместник Бербатов или Стилян (б.а. Стилян Петров). За Стилян бях готов, но за Бербатов – не. Характерът му не е ок“, заяви футболният деец и отговори на въпрос за обикалянето из страната и сплашването на клубове, че това го правели хора на Бербатов, а не на Боби.

Порточанов не подмина и футбола в Бургас.

„Лошо е състоянието. Ако стана президент ще опитам да помогна с каквото мога. Мисля, че има решение и за двата стадиона. С помощта на държавата и Общината може да стане. Преговорите с Митко Събев обаче са трудни“, обясни той.

На въпрос дали се вълнува все още от „Нефтохимик“, бившият президент отговори с малко тъжен тон, че вече е претръпнал.

„Знам какво заварих 90-те години, когато за втори път се върнах. Един отбор без екипировка, в дъното на класирането във „В“ група. Само малко след това стигнахме до „А“ група и силните ни години“, припомни си той.

Сред идеите на бившия президент на „шейховете“ за управлението на българския футбол са и изграждането на втора спортна база на морето, както и въвеждането на почетен президент на БФС и почетен член на Изпълкома. Ако станел президент, то от сегашния Изпълком, нямало да остане никой, категоричен бе Порточанов.