Събота, 25 Дек 2021
    
Средец

Средец празнува с турнир по борба, кулинарен пазар и рали

  23.09.2021 11:37  
 Средец  празнува с турнир по борба, кулинарен пазар и рали

Традиционния празник  по случай 60 годишнината от обявяването си за град ще включва интересна програма от традиционни ястия до спортна надпревара

 

Град Средец  отбелязва  своя традиционен празник. Днес се навършват 60 години от обявяването на бившето село Грудово за град.  На площад „България“, в града, ще се състои  церемониално поднасяне на венци и цветя  пред паметната плоча на града, както и връчване на знамето на ученическия гвардейски отряд от училище „Св. Св. Кирил и Методи“.

За първи път на празникът ще присъства представително формирование от гвардейска част. От 12 часа във военния гарнизонен клуб, ще се отбележи 70 години от създаването на военния гарнизон в самия град. В празникът се включва и местна инициативна група художници и творци, които ще представят свои произведения.

Истинската кулминация на празникът обаче предстои. Тя ще се проведе в събота с програма от различни мероприятия. В нея ще се включат представители на града и 5 съседни села: Момина църква, Дебелт, Факия, Бистрец и Зорница. В центъра на града ще бъде организиран кулинарен базар, където представителите на всяко село, ще представят характерни за селата си традиционни ястия и обичаи. Базарът ще отвори точно в 10 часа, а от местната управа уверяват, че всичко е съобразено с епидемичните мерки. Шатрите ще са на нужното отстояние една от друга.

Спортните мероприятия ще започнат от 11 часа на местния стадион. Там  борци от цялата страна ще мерят сили в традиционния турнир по борба, организиран всяка година на този ден. Не по- малко от 12 отбора и 100 млади борци, млади надежди на българската борба ще участват в местния турнир.

 От градската управа припомнят, че Средец има големи заслуги в този вид спорт. От града са излезли много олимпийски и световни шампиони. Един от най-известните техни представители е бореца Продан Гаджев, пред чиято паметна плоча гражданите ще поднесат цветя, преди състезанието.

Малко по-късно, около 14 часа в село Дебелт ще започне рали от Републиканския кръг  - Гимхана.

 


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
ГОВОРЯТ ЕКСПЕРТИТЕ: Доц. Кунчев с прогноза идва ли най-после краят на пандемията
  26.09.2021 12:14      

Намираме се в плато, макар да има леко повишаване на броя новозаразени. Надеждите са ни, че може