Сряда, 20 Oct 2021
    
Бизнес Бургас

Плажът в Сарафово това лято: Бум на български, руски и румънски почиващи

  19.09.2021 10:30  
Плажът в Сарафово  това лято: Бум  на български, руски и румънски почиващи

Янчо НИКОЛОВ

 

Заради епидемичните мерки се забелязва по-слабо присъствие на чужденци от европейски държави. Но за сметка на това са се увеличили българските туристи, както и завръщане на руснаци и румънци.

 „За разлика от предходната година, тази е различна. Плажът е пълен с български почиващи.

Забелязва се и засилено присъствие на румънци и руски граждани.

Предходната 2020 година беше плачевна. Заради строгите рестрикции чужденци почти нямаше -  никакви. Нямаше и българи.

2021 година е различно.

Цените ги оставихме същите, както си бяха през изминалия сезон.

Шезлонг и чадър се предоставят по 3.50 лева. Пространството е добре охранявано от спасителни екипи, бреговата ивица е чисто поддържана, а шезлонгите и чадърите са раздалечени на безопасна дистанция,“ казва концесионерът на плажа в Сарафово  Иван Пачев.

Той стопанисва сарафовския плаж от няколко години. Бизнесменът споделя, че преди пандемията е било съвсем различно.

Въпреки че не е курортен, а градски тип плаж, бреговата ивица в квартал „Сарафово“ е била предпочитана дестинация за много чуждестранни и български летовници, преди ковид епидемията. С навлизането на противоепидемичните  мерки е имало рязък спад на посетители. Предприемачът сваля и цените от 5 лева на 3.50, но липсата на почиващи си оказало своето влияние.

Ограниченията в пътуванията на чуждестранни граждани, мерките вътре в страната, са довели до печален сезон – 2020 година.

„Това лято е много по-добро от предходното, но има какво да се желае, за да стигне нивото на посещаемост от 2018 – 2019 години,“споделя  Пачев.Той е убеден:

„Облекченията в пътуванията и разхлабването на мерките доведе руснаците и румънците. Модернизирането на Бургас и превръщането му в културен и фестивален център е много добра перспектива за целия бизнес в региона. Така не само плажовете ще бъдат пълни, но и ще се създаде почва за инвестиции и работни места. Бургас вече е курортен град, а не отправна точка към курортите. Очакваме следващата година да е още по-успешна.“

 

 


Анкета

Мнения

Мнения
Любен Дилов-син: И аз мога да направя 50 лицеви опори, не съм впечатлен от този военен героизъм
  18.10.2021 15:36      

„И аз мога да направя 50 лицеви опори, независимо че пуша по три кутии цигари на ден. Не съ