Събота, 18 Дек 2021
    
Айтос

Край на „Пътя на смъртта“ поискаха хиляди в Айтос/Обобщена/СНИМКИ/

  18.09.2021 15:14  
Край на „Пътя на смъртта“ поискаха хиляди в Айтос/Обобщена/СНИМКИ/

Георги РУСИНОВ

Край на „Пътя на смъртта“ поискаха хиляди в Айтос. Днес жители на Айтос, околните села и Руенско се събраха пред Горското стопанство, за да изразят гнева си от поредната катастрофа с тежък камион в града, която взима жертви. Този път баща и двете му деца. Миналата година отново заради ТИР изгоря жена, отново на същия път – а именно на влизане към Айтос от посока Руен. Това е и пътят, по който дневно минават стотици камиони, превозващи зърно към двете пристанища – в Бургас и Варна.

Местните започнаха да се събират още към 12:00 часа в печалната градинка пред Горското, където се обърнаха камионът и „Волво“-то на загиналите. Свидетели на катастрофата също бяха на място.

„Какво видях ли? Една много тежка катастрофа, смърт, кръв, разсипани тонове зърно, уплашени хора. Мерки не се взимат. За една година стават две катастрофи с ТИР-ове. Трябва да ги спрат, защото иначе всяка година ще има жертви. Смятам, че вече трябва да се направи нещо“, обясни айтозлия пристигнал на място десетина минути след тежкия инцидент.

Организаторът на протеста Лада Димитрова заяви, че ще се настоява пътят на първо време да се обезопаси и да се направи околовръстен.

„Протестът е под наслов „Стига жертви“. Крайно време е държавата да се намеси, за да няма повече почернени семейства. В близост има училище, бензиностанции, минават деца, пешеходци. Не знам какво още трябва да се случи, за да се включат АПИ и да си свършат задълженията. Трябва да има строг контрол и над камионите, за да не карат претоварени“, каза тя пред журналисти.

Кметът на Община Айтос Васил Едрев също изяви подкрепата си за съгражданите си и справедливите им искания. Той коментира и отговорът на АПИ, че общината не е подала документи за направата на обходен път.

„АПИ може да казват много. Документи има, с които са уведомени и те и всички институции. Тези дни мълча умишлено, за да чуя оправданията на всички. Има комисии, в които и общината е участвала. Ние сме искали да бъде намерено решение не само за Северен, но и Южен обходен път на Айтос. Тези два обхода са заложени още от 2014 в плановете за развитие. Дадени са и в областния план за развитие. Когато трябваше да решаваме проблемите на АПИ и да поставяме системите за наблюдение и за интензивност на движение, ние се мобилизирахме и го направихме за един ден, защото знаехме, че е част от решението на проблема. Кой прави анализ на това? Къде са резултатите от проверките? Няма как да направим проект, тъй като не е в урбанизирана територия. Това е в задълженията на държавата и АПИ. Решението е да бъдат изготвени проекти и да се реализират обходните пътища, а не днес ние тук да се събираме и да молим държавата“, гневно коментира градоначалникът.

Подкрепа кметът получи и от роднина на загиналия Нури – Ереджеб Якуб от село Речица.

„Само с един кмет няма как да стане. Трябва всички да се ангажират. Къде е Парламента? Ако техни семейства бяха изгорели как щяха да се чувстват?“, заяви емоционално мъжът.

А шествието изненадващо стартира с жива верига от деца, които искаха гласът им да бъде чут. Лозунги „Камионите вън“, „5000 лева ли струва човешкият живот?“, „АПИ събуди се“ и други бяха развявани около половин час пред Горското стопанство, където различни граждани взимаха думата. Проговори и жена, която е била и в миналогодишната катастрофа с ТИР в града, отново на същия път.

„Със сина ми живеем втори живот. Онзи ТИР първо връхлетя нашата кола. Детето беше от страната на удара. Тогава загина жена. Сега мъж с две деца. До кога?“, попита айтозлийката.

Възгласи и за това, че ДАИ не си върши работата огласяха хилядното шествие, което постепенно пое към кръстовището между двете бензиностанции на края на града. Както вече съобщихме по-емоционални участници в протеста стигнаха до разпри и леки сблъсъци с полицията, тъй като настояваха да продължат по пътя Айтос-Провадия, докато „камионите не бъдат спрени“. В крайна сметка след около още 300 метра шествието се насочи отново към града.

Там, пак на кръстовището, с едноминутно мълчание и на коляно бе почетена паметта на загиналите.

Подкрепата за съгражданите си даде и депутатът Севим Али.

„Аз също съм „за“ изграждане на околовръстен път, който ще изкара тежкия трафик от града. В тази връзка още през февруари питах министър Аврамова за това, защото това ще реши проблема не само на Айтос, а на цели две области – Бургас и Варна. Мярка, която може да се вземе веднага е контролните органи от КАТ и ДАИ да си влязат в роля и да проверяват камионите“, коментира пред медии Али.

 

 

 

 


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Бизнес Мнения
Живко Табаков: Напълно подкрепям исканията на ресторантьорския бранш
  17.09.2021 11:41      

Исканията на туристическия бранш са справедливи. Нормално е да се търсят компенсации от държавата