Четвъртък, 16 Дек 2021
    
Бизнес

При желание от персонала, РЗИ готови да ваксинират и в офиси

  17.09.2021 15:37  
При желание от персонала, РЗИ готови да ваксинират и в офиси

Георги РУСИНОВ

 

Само 2-3% от ваксинираните стигат до болница. Това заяви по време на брифинг директорът на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров. За пример той даде сегашното положение в лечебните заведения. 6 души са ваксинирани, но са стигнали до болница. Останалите 209, които също са в ковид отделенията са без ваксини. Още по-нисък е процентът на васкинирани в интензивни отделения. В момента няма никой, а от началото на 4-та вълна процентът е около 0.7%.

„В края на добър сезон сме, повечето ресторантьори, хотелиери и хора в туристическия бранш спазват мерките. Ваксинираните обаче остават малко – около 18% в цялата страна. Трябва да се мисли и занапред. Да не стане така догодина, когато дойде новия сезон, ние да сме с около 30% ваксинирано население, а други държави с по 80-90%. Тогава вторите ще са по-предпочитани от западните туристи. Никой не може да отнеме правото на избор. Но от всеки избор има и последствия. Европейски съдилища между другото със свои решения определят, че правото на здраве надделява над правото на избор. Чрез Вас медиите искам да отправям един апел изобщо към бизнеса. Да водят разговори с персонала, и ако хората имат желание да се ваксинират сме готови да го правим и на място. Само и само да не се губи време“, каза д-р Паздеров.

От началото на пандемията в областта са преболедували 32 000 души. Активните случаи в момента са 5 900, 215 се намират в болници, както стана ясно. Починалите са 1176. Заболеваемостта за последните 14 дни е спаднала до 319 на 100 000 население. Преди това е вървяла в нивата над 420.

Ваксинираните в областта са 145 000, като 76 300 от тях са със завършен ваксинационен процес. Това е около 8.2% от населението на областта.

За областта се предвиждат около 30 ковид зони, стана ясно още от брифинга на РЗИ-Бургас. Всички ще работят със Здравната каса. Там хората ще могат да си правят тестове и да разберат в случай, че са болни, дали са за болница.

По отношение на старта на учебната година д-р Паздеров изрази надежда да не се стига до преминаване на обучение онлайн Но уточни, че всичко зависи от хората и до колко ще спазват мерките. Малко над 30% са ваксинираните учители общо в областта. В момента върви кампания, в която още стотина педагози са изявили желание за ваксиниране.

Спазват ли заведенията мерките? Проверките на Паздеров и колегите му показват, че е като при хората – някои да, други не. Директорът на РЗИ-Бургас отговори на въпрос на „Черноморски фар“ дали имат сведения за работодатели, които заплашват с уволнение персонал, ако не се ваксинира. За момента в Здравната инспекция няма такива сигнали, но в началото на летния сезон е имало по морето.


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Бизнес Мнения
Живко Табаков: Напълно подкрепям исканията на ресторантьорския бранш
  17.09.2021 11:41      

Исканията на туристическия бранш са справедливи. Нормално е да се търсят компенсации от държавата