Събота, 25 Дек 2021
    
Бизнес

Бургаски ресторантьори: „Искаме да работим“

  16.09.2021 16:02  
Бургаски ресторантьори: „Искаме да работим“

Да се премахне вечерния час, настояват още от бранша

Концерт на Лили Иванова с хиляди на него може, а 10 деца в детски парти център -не може, казват работещи в детските центрове

Силвия ШАТЪРОВА

Със скандиарния: “Работа!“ и „Искаме да работим“  заети в ресторантьорския и развлекателния бизнес протестираха днес пред Областна управа. Сред бяха  работещи, собственици на нощни клубове, заведения и детски центрове, които попадат под рестрикциите на ковид мерките по време на четвъртата вълна.

Викове, свирки и тонколни  озвучаха протестта.

Основният мотив на хората е , че ги очакват фалити, изчезване на професии, икономическите мерки на държавата не им осигуряват достатъчно уловия за съществуване,  а добрият летен сезон не може да оправи щетите от непрекъснатите локдауни. Самите ресторантьори не дават обаче рецепта как може да се работи по време на пандемия и разрастващите се  случаи със заразени с Ковид, доводът им е, че останалите сектори работят и се чувстват дискриминирани. Според тях те са основата жертва и са нарочени от властта. Искането им е да падне вечерния час.

В Бургас пристигнаха и собственици от Слънчев бряг и Несебър, както и от централното ръководство на Съюза на заведенията в България, начело с Ричард Алибегов.

Жертваме един сектор за сметка на всички останали, само в нашия сектор има ограничения. С тези високи цени на тока, тази инфлация- ще се сигне  до катастрофа на икономиката и няма да има кой да я изправи. В момента само предприемачите могат да са мотора, който да я  изправи. Няма нито една мярка -икономическа и социална, която да работи за нашия бранш
В момента единствената мярка, която работи за бизнеса е намалената ставка ДДС от 20 на 9 %. Да се види целият ефект трябва да остане и през следващата година“, заяви Павлин Петров-председател на Българската асоциация на заведенията.

Сред протестиращите са и представители на детските центрове, които също са затворени временно. „Искаме да сме поставени на правилното място“, настояват от там.

Не е нормално родителите да отидат и да се забавляват, а децата не. Не може концерт на Лили Иванова да събере  хиляди, а 15 деца не могат да са на едно място. Те  ходят на детска градина и са в група то 20-25, а  на детски център-не. Нямаме никаква опция за работа“, казва Лора Радева, представител на детските клубове. Според нея браншът не е срещу мерките, а предложението е да работят всички отрасли наполовина.

След Областна управа работещите се отправиха по двете центрабни улици на Бургас-„Александровска“ и Богороди“, като аплодираха затворените в пандемиьята заведения, а които работят в момента призоваха да се присъединят към протестта.


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
ГОВОРЯТ ЕКСПЕРТИТЕ: Доц. Кунчев с прогноза идва ли най-после краят на пандемията
  26.09.2021 12:14      

Намираме се в плато, макар да има леко повишаване на броя новозаразени. Надеждите са ни, че може