Петък, 17 Дек 2021
    
Общество

Хлябът в Бургаско поскъпна с около 30 стотинки

  16.09.2021 14:32  
Хлябът в Бургаско поскъпна с около 30 стотинки

В края на годината цената ще гони 2 лева

 

Георги РУСИНОВ

 

Хлябът в Бургаско е поскъпнал с около 30 стотинки, показа репортерска проверка на „Черноморски фар“. Взета е осреднена цена на поскъпването, тъй като пазарът предлага много видове хляб и при някои завишаването е по-малко, при други – повече. Причините за поскъпването са скокът в цената на зърното, пшеничното брашно, горивата, транспортните услуги и други, коментират в магазина. „Черноморски фар“ опита да се свърже с хлебопроизводители от областта, но въпреки упоритите ни опити по телефона, не пожелаха да обяснят защо от края на миналата седмица насъщния ни е по-скъп.

Килограм пшенично брашно отчита ръст със 7.3 на сто. Независимо от предвижданото възстановяване на производството на пшеница през 2021 година, изкупните цени на пшеницата в България остават сравнително високи, отразявайки развитието на международните пазари, пише БТА.

Прогнозите на основните международни анализатори сочат продължаващо нарастване на глобалното потребление на зърнени култури през 2021/22 г., в т. ч. и на пшеница, което ще възпрепятства по-осезаемо понижение на цените. Наред с това хлебопроизводителите заявяват повишаване през септември на цените на хляба с минимум 10 стотинки, следствие от повишаване цените на енергоносителите. Очакванията са цената на килограм хляб в края на годината да достигнат около 1,80 - 2 лева., посочват от КНСБ.

Анализът на динамиката на цените хляб и зърнени храни показва, че за периода юли 2010 - юли 2021 г. нараства с 33,4 на сто, при това общите равнища нарастват с 19.3 на сто. Видимо е, че цената на хляба ускорено изпреварва нарастването на общите ценови нива.

Още в средата на лятото поскъпнаха закуските и други тестени изделия. Най-обичаната от българина закуска – баничката вече струва 1.60 лева, като доскоро цената й бе 1.20 лева. Кремвиршката стана 1.80 лева. Странджанките от 1.50 лева скочиха на 1.80 лева. Хамбургерите също масово скочиха с 30-40 стотинки нагоре. Обяснението навсякъде е „ами всичко поскъпва и шефът така реши“. Всъщност не е изненада, че има поскъпване в почти всички стоки и услуги. В момента инфлацията в страната е 20%.


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Бизнес Мнения
Живко Табаков: Напълно подкрепям исканията на ресторантьорския бранш
  17.09.2021 11:41      

Исканията на туристическия бранш са справедливи. Нормално е да се търсят компенсации от държавата