Четвъртък, 16 Дек 2021
    
Мнения

Манол Тодоров: Защо нарочиха заведенията?

  16.09.2021 14:06  
Манол Тодоров: Защо нарочиха заведенията?

Повишаването на цените на ток и горива ще доведе до още фалити на заведения“, смята той

 

Силвия ШАТЪРОВА

Като добър определя този сезон Манол Тодоров, който има собствено заведение по Южното Черноморие и е общински съветник в Бургас, освен това е в мениджърския екип на няколко бургаски заведения. В четвъртък бургаски ресторантьори и собственици на нощни клубове ще протестират срещу наложените противоепидемични мерки.

С една дума, мога да кажа, че този сезон беше добър. Според него все пак след пандемията много българи са тръгнали да пътуват вече извън пределите на страната и това е довело до отлив по родните курорти, в същото време има липса на традиционни чужди туристи, но все пак равносметката не показва повече позитиви.

Тодоров не приема идеята на властта, че само ресторантьорският бизнес трябва да бъде изкупителна жертва на противоепидемичните мерки. Твърди, че ако трябва да се спазват мерките, то това трябва да правят и големите хиперхранителни вериги или тези за битова техника, които не са нарочени от властта. „Ние сме съгласни да се затворим, но напълно, и то всички видове бизнес за две седмици, но така мерките са вид дискриминация“, казва той. Категоричен е, че няма и контрол върху спазването им.

Убеден е, че повишаването на цените на тока,  горивата и инфлацията ще доведат до фалити на много заведения, към това се добавят и мерките срещу развлекателния бизнес и липсата на икономическо подпомагане от страна на държавата. За него мярката 60/40 не работи.

Тодоров твърди, че държавата се е провалила във ваксинацията и дълго време ще се въртим в омагьосан кръг с отваряне-затваряне, но трудно обяснява защо голяма част от персонала не е ваксиниран, отдава го на фейсбук и мнението, което се формира там.  Отново дава пример с персонала на магазините, където също процентът на ваксиниране не е голям. „Ако клиентите не са ваксинирани, то трудно се осмисля ваксинацията на персонала“, е мнението му. „Освен това, в заведенията влизат предимно млади хора, които не желаят да се ваксинират, а не възрастни хора“, казва още  Манол Тодоров.

„С непрекъснатите затваряния и отваряния на заведения проблемът с персонала в туризма става още по-голям. Готвачи вече стават шофьори или тръгват да си търсят друго поприще, те не чувстват сигурност“, допълва още Тодоров. Той обаче е скептичен, че мерките за борба с ковид, които са частични ще сработят, дори е възможно по-голямо затягане след месеци, когато децата се върнат на училище и е възможен скок на заразените. Прилага пример с Португалия и Испания, където нивата на ваксинирани са твърде високи, независимо че са южни страни, но пък заради  туризма управляващите са направили всичко възможно да се постигнат  нива от 70-80%   ваксинация на населението.

 

Все още до края на годината ДДС-то на ресторантите е 9 %. Ако се върне през следващата на 20 %  отново ще доведе до повишаване на услугата  и до фалити, прогнозират от бранша.

На 28 септември ще се подготвя голям протест в столицата заради повишените цени на тока, в който ще се включат и собственици на заведения, а днес от 15 часа местните ресторантьори излизат на протест пред Областна управа срещу мерките на здравното министерство.

 

 


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Мнения
Манол Тодоров: Защо нарочиха заведенията?
  16.09.2021 14:06      

Повишаването на цените на ток и горива ще доведе до още фалити на заведения“, смята той