Сряда, 15 Дек 2021
    
Бургас

В IT-гимназията ваксинираният персонал е почти 70%

  14.09.2021 17:02  
В IT-гимназията ваксинираният персонал е почти 70%

Новият учебен корпус с две суперлаборатории е готов

 

Георги РУСИНОВ

 

Персоналът в бургаската IT-гимназия е почти на 70% васкиниран. Това заяви пред репортер на „Черноморски фар“ директорът Димитрина Тодорова.

„Учителите се записаха в последната кампания, която беше инициирана преди първия учебен ден. Има колеги, които чакат втора игла, има и такива, които са преболедували вече. Има обаче и колеги, които са със здравословни проблеми и по препоръка на лекари не се ваксинират“, уточни Тодорова.

Директорът се похвали, че новият учебен корпус е готов. Той е на три етажа и в него се помещават две страхотни лаборатории – по изкуствен интелект и физика.

„Ще се радваме през следващите години „златният“ учител на България Тео, който много хареса нашата база и желае да провежда обучения тук, да ни гостува по-често. Ние ще ги използваме в часовете по физика и микроелектроника през учебната година“, каза още тя.

В IT-гимназията са готови за началото на учебната година като се надяват поне на 50% от децата да им бъде разрешено да са присъствено на училище.

„Дистанционното обучение, дори и за нашите специалности, които са изключително онлайн ориентирани, не е толкова ефективно. Ние имаме изключително добра база. Имаме постъпков режим за започване на учебния ден. Нашите випуски не започват учебните дни в един и същ начален час. Започваме от 7:45 часа до 8:30 часа. Те не се срещат, защото във всеки от корпусите имаме заградени класни стаи и санитарни възли. Имат контрол на достъп, не могат да ходят от една зона в друга, имат различни междучасия, така че децата от различните класове почти не се срещат. Имаме добра подготовка, този режим не сме го направили заради ковид мерките. Той е въведен още от първата година на работа на гимназията, когато тези проблеми с пандемията ги нямаше. Смятаме, че когато децата почиват, трябва да са в по-тиха обстановка. Шумът измаря най-много“, аргументира се Тодорова в полза на присъственото обучение.

До момента е проведена присъствено единствено родителската среща с осмокласниците.

„Те са най-малките ни ученици и са за пръв път на училище. Те не познават обстановката, техните родители също. Срещата беше присъствено, разделени на малки групи от по 12 човека в класна стая. За другите випуски очакваме заповедта на министрите на здравеопазването и образованието дали ще ни разрешат. Сега в момента капацитетът в помещенията трябва да е зает на 30%. Ако има разрешение, ще се опитаме да ги съберем родителите присъствено, ако не, ще си направим обичайните онлайн родителски срещи, с които вече всички свикнахме“, обясни директорът.

Според Тодорова няма притеснения, че е възможно да се минава в онлайн обучение.

„Аз мисля, че ние в града сме известни като гимназия с изключително добре организиран онлайн режим. Има си постоянен график, който независимо дали сме в онлайн или присъствена форма, началните часове на всички са фиксирани. Децата са винаги добре ориентирани“, посочи тя.

15-и септември ще е присъствен, но не всички випуски ще дойдат наведнъж.

„Децата има нужда да дойдат в училище. Учителите също ги очакават с нетърпение. Искаме си присъствена учебна година. За съжаление, в това развитие на пандемията виждаме, че и доста деца заболяват и ние се притесняваме, защото искаме децата ни да са здрави“, каза още Тодорова.


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Бургас Мнения
Кметът Димитър Николов: Скъпи ученици, очакват ви прекрасни дни, интересни знания и нови приятели!
  15.09.2021 10:50      

Скъпи ученици, Уважаеми преподаватели и родители,   Първият учебен д