Понеделник, 13 Дек 2021
    
Любопитно

Почитаме Кръстовден

  14.09.2021 08:30  
Почитаме Кръстовден

Именно на този ден се вярва, че се е случило чудото с Христовия кръст

Православната църква отбелязва на 14 септември Въздвижение на Светия кръст Господен. С Кръстовден, наричан още Гроздоберник, се отбелязва началото на есента.

Празникът е установен във връзка със знаменателни събития в историята на Христовата църква: чудодейното явяване на Светия кръст на император Константин Велики, намирането на Светия кръст на Голгота от майката на Константин Велики царица Елена, посетила светите места в Палестина, връщането на животворящия Кръст от персийски плен през XVII век.

Именно на този ден се вярва, че се е случило чудото с Христовия кръст. Историята разказва, че усърдна помощница на император Константин била майка му Елена, чиято християнска дейност се изразявала в широка благотворителност на бедните и в построяване на много храмове. Царица Елена в чест на победата на синът цар Константин над Максенций и провъзгласяването му за император на цялата Римска Империя решила да построи на Голготския хълм Величествен храм Св. Възкресение Христово. Когато започнали да копаят основите, открили трите кръста – Христовия и на двамата разбойници.


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Любопитно Мнения
За хляба с любов, за истинския му вкус и Деница
  12.09.2021 16:42      

Соня КЕХЛИБАРЕВА Много от нас си спомнят времето, когато хлябът се печеше във