Петък, 10 Дек 2021
    
Общество

Карантинираните ще се броят по телефона, за останалите – визита

  11.09.2021 12:48  
Карантинираните ще се броят по телефона, за останалите – визита

Георги РУСИНОВ

 

Докога продължава преброяването?

 

Онлайн преброяването ще продължи до 17-и септември. Вече след това, до 3-и октомври преброителите ще минат и през всяко едно домакинство.

Мерките за сигурност заради COVID-19 ще бъдат спазвани, увериха от НСИ. На преброителите е било предложено да се ваксинират.

На въпрос дали българи в чужбина, с имоти в България, могат да се преброят, Казанджиева отговори – не. В нашето преброяване ще участват само българите на територията на страната и чужденците с престой повече от 1 година. Първите данни от преброяването ще са ясни в края на годината.

 

 

Какво ни е необходимо?

 

За целта на преброяването е необходимо да имате личен емайл, лична карта, или международен паспорт и достъп до интернет. Въпросите в анкетната карта засягат три категории – данни за адрес, жилище и домакинство. Важно уточнение е, че с една регистрация и карта се преброяват всички живеещи в жилището. Не е нужно съпруг и съпруга да попълват отделни карти например. Ако искате може да преброите възрастните си родители като използвате друг имейл адрес. В случай, че в жилището живеят повече от едно домакинство, всяко попълва отделно онлайн формуляра.

Въпросите включват адрес, информация за жилището, семейно положение, образование, работа, пол, етнос, религия и други. Ако пожелаете може и да не отговаряте на даден въпрос, но трябва да се отметне полето – „не желая да отговоря“.

 

Важният 15-цифрен код

 

Важно уточнение бе направено за тези, които ще се преброят онлайн. След успешно попълване на въпросника, ще получат 15-цифрен уникален код, който трябва да пазят и да предадат на преброител, който ще ги посети на адрес след 17-и септември. На номерата *2021 и 02 907 8430, както и на сайта census2021.bg може да получите допълнителна информация. Кол центърът ще работи от 9:00 часа до 21:00 часа. След 17-и септември ще е съобразено с работното време на преброителите, което е от 8:00 часа до 20:00 часа.

„Преброителният код, който се получи от системата, ще трябва да се предаде на преброителя в дадения преброителен участък. Причината е, че ако в дадено жилище се е преброило едно лице, а живеят примерно две лица, преброителят ще види чрез кода, че само едно лице се е преброило и ще направи допълнително преброяване. Преброителят ще трябва сам да си организира работата на терен за участъка, за който е сключил граждански договор. Сам ще преценява дали да минава вечер, за да намира работещите хора на адрес и кога да минава по адреси през деня, където има хора. На тези телефони, които споменахме, когато започнат да обикалят преброителите, гражданите ще могат да получат информация кой е техният преброител. Това се прави във връзка с това да не се притесняват от евентуални измамници. Нашите преброители ще се легитимират с карта“, обясни за „Черноморски фар“ Казанджиева.

За хората в карантина преброителите ще трябва да получат техните телефонни номера.

„В това отношение ще си сътрудничим с РЗИ-Бургас. Идеята е да бъдат анкетирани по телефон, ако вече не са се преброили онлайн. Ако второто е факт, то просто ще продиктуват 15-цифрения код на преброителя си“, направи важно уточнение по наш въпрос директорът на НСИ - Териториално статистическо бюро - Югоизток.

Казанджиева отговори, че на база на преброяването през 2011-а година срокът за преброяване през 2021-а не е значително по-кратък. Тя изрази надежда, че няма да се отрази на цялостното преброяване. Разходите по преброяването за период 4 години са в размер на 38 млн. лева.


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Мнения
Проф. Кожухарова: Ако има 34 смъртни случая от коронавирус, 33 са на неваксинирани
  09.09.2021 17:19      

"Процентът на боледуващите и умиращите от COVID-19, които имат ваксина, на фона на всички ос