Петък, 10 Дек 2021
    
Бургас

При строги мерки и ваксинация, излизаме от пандемията през април 2022-а

  11.09.2021 10:14  
При строги мерки и ваксинация, излизаме от пандемията през април 2022-а

Математикът проф. Огнян Кунчев представи доклада си на минисимпозиум за COVID-19

 

Георги РУСИНОВ

 

При строги мерки и ваксинирани по 120 000 на месец ще излезем от пандемията от COVID-19 през април 2022-а. Това прогнозира математикът проф. Огнян Кунчев. Той бе един от лекторите по време на минисимпозиум, посветен на COVID-19. Кунчев и други светила в математическата наука представиха свои оценки, анализи и прогнози за развитието на заразата в България.

Според сайта, в който може да се правят прогнози на база различни показатели, ако се въведе един 30-дневен локдаун, имаме по 120 000 ваксинирани на месец, т.е. по 4000 на ден, вземем ли предвид сезонният ефект, при 1100 интензивни легла, то тогава през април 2022-а ще сме достигнали 70% ваксинирано население, при което в сила трябва да влезе стадният имунитет.

В началото на лекцията проф. Кунчев обясни, че работят с дългосрочни модели за прогнозиране, които не трябва да се ползват при краткосрочни прогнози.

„Ситуацията се промени драстично с нахлуването на Делта варианта. С Алфа варианта си живеехме добре, имахме ясни прогнози, но дойде Делта вариантът и направо все едно нова болест дойде. Тази година ситуацията през юли и август беше много по-сериозна, отколкото през същия период на 2020-а. Четвъртата вълна започна тази година от 21 юли“, посочи математикът.

Заради това, че през лятото голяма част от данните са с включени резултати не само на български граждани, но и на чужденци, то не може да се направи краткосрочна прогноза доколко вторите ще останат у нас и ще продължат да заразяват. Според проф. Кунчев до 15 септември ситуацията ще се изясни в тази й част.

Моделите на проф. Кунчев и колегата му Георги Симеонов са направени по така наречения SEIR модел. Има параметри „бета“ и „гама“. „Бета“ е параметър на трансмисията, а „гама“ е смесен параметър и отразява оздравяването и умирането.

„Ние имаме опит как тези параметри се променят през времето в зависимост от мерките и ситуацията. При Делта варианта обаче не знаем какви ще са параметрите „бета“ и „гама“. Можем да приложим нашите модели към тези на Германия, Италия и Англия. Там 90% от случаите са на Делта варианта. Полезно е да се знае и каква е степента на ваксиниране в други държави и в България. Тук сме в много тъжно положение. Великобритания – 63%, Израел – 63%, Германия – 60%, Гърция – 55%, Русия – 26%, Румъния – 18% и България на едно от последните места изобщо с 16%. Това означава, че ние нямаме и елементарна защита, която може да се противопостави на Делта варианта. Много от изследванията показват, че може и да не са 100% действащи ваксините при Делта варианта, но ни изграждат една защита срещу него“, заяви математикът.

Според него тревожно ниската степен на ваксиниране ще продължи да е проблем. Ако от април досега на ден са се ваксинирали по 40-50 хиляди души, сега нямаше да сме в нова вълна, категоричен бе проф. Кунчев.

 

Примери и опит от света

 

В доклада си проф. Кунчев посочи и примерът, който имаме от Израел, Китай и САЩ в борбата с пандемията. Израелският според него бил противоречив и любим на антиваксърите, които твърдели, че и ваксинирани се разболявали.

„В Израел масово се ваксинираха в края на 2020-а, но са минали 5-6 месеца и ваксината избледнява. Лекарската практика показва, че тези хора дори и да се разболеят, го карат леко. Тежките случаи в 97% от случаите са на неваксинирани. В същото време Израел изобщо не чака СЗО да се произнесе за третата ваксина и вече действат. Резултатите в Израел показват и силата на Делта варианта. През март-април се видя това и в Индия. Той е по-заразен, защото един човек, болен от него, съдържа стотици пъти повече вируси в горните дихателни пътища, отколкото Алфа варианта“, обясни той.

Друг интересен сюжет пък показва как статистически може да изглежда, че ваксините не работят. В конкретния случай е от Израел и касае 301 ваксинирани, които са хоспитализирани. В същото време има 214 неваксинирани, които също са в болница.

„Критиците веднага казват, че ваксинираните са повече. Да, това е така, но това са едва 300 души от държава с близо 70% ваксинирани, докато 214-те са много на базата на малко останалите неваксинирани. При тях е три пъти по-голяма хоспитализацията“, уточни математикът.

И ако израелският опит показва, че имунитетът отслабва 5-6 месеца след ваксиниране, то китайският опит сочи, че 9 месеца след преболедуване имунитетът започва да отслабва. На въпрос на „Черноморски фар“ дали става въпрос за антителата или клетъчния имунитет, проф. Кунчев посочи, че в научната статия, която е чел, не е ставало ясно кое точно се има предвид.

По отношение на ваксините професорът препоръчва това да става през лятото, когато в сила е сезонният ефект у нас. Според него работа на математиците е да запознават епидемиолозите с математическите модели, тъй като голяма част от тях не ги ползват и познават.

„А с тях човек може да си направи стратегия – какво се прави, кога, как да се подготвим. Едно нещо, което категорично показват математически модели е, че учебните занятия трябва да се изместят колкото се може повече през лятото. Тогава имаме естествения сезонен ефект. В САЩ, във Флорида са изтеглили началото на учебната година с 25 дни назад и започнаха на 1 август. Същото трябваше да се направи и тука“, категоричен е математикът.

Както неведнъж е посочвано вече, Делта вариантът е много по-заразен от Алфа варианта.

„Основното репродуктивно число е най-важното в епидемиологията. Досега за Алфа-варианта варираше между 2,3,4 и 5, докато сега за Делта варианта изглежда, че е твърдо 10. Това на практика показва, че Делта вариантът е поне три пъти по-заразен. 10 означава, че един болен заразява по 10 души във времето, в което може да заразява“, обясни професорът.


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Мнения
Проф. Кожухарова: Ако има 34 смъртни случая от коронавирус, 33 са на неваксинирани
  09.09.2021 17:19      

"Процентът на боледуващите и умиращите от COVID-19, които имат ваксина, на фона на всички ос