Събота, 25 Дек 2021
    
Поморие

Паметник на загиналите във войните бе открит в поморийското село Козичино

  04.09.2021 18:14  
Паметник на загиналите във войните бе открит в поморийското село Козичино

Кметът на община Поморие Иван Алексиев, заместник областният управител на област Бургас Божан Божанов и Станко Апостолов от инициативния комитет,  тържествено прерязаха лентата на новоизградения Паметник на загиналите във войните, родом от с. Козичино (Еркеч).

„Паметниците са за нас, живите, защото трябва да помним миналото и да го предаваме на децата си, за да имаме и бъдеще. Благодаря на инициативния комитет, на автора, на дарителите и на всички жители на селото за подкрепата, защото е важно да знаем и помним корените си. Поклон пред паметта на загиналите.“, каза кметът Иван Алексиев по време на официалното откриване на паметника.

За събитията в периода на войните за национално обединение (1912-1918г.), както и във Втората световна война разказа Любка Николова, уредник в Исторически музей – Поморие. Заупокойна молитва и тържествено освещаване на монумента извършиха отец Евгени и отец Яни.

Приветствени слова изказаха зам. областният управител Божан Божанов, както и представителят на инициативния комитет, с основен принос в проучвателните дейности за имената на загиналите – Станко Апостолов.

„Днес е паметен ден за с. Козичино. След повече от сто години се сбъдва мечтата на местните жители и на техните потомци, да се издигне паметник на падналите герои във войните за България. Пред вас са имената на обикновени хора, незавършили военни училища, с нисши чинове, но с висша отговорност пред съдбините на България, които с достойнство дадоха живота си за Родината. Днес коленичим пред техния подвиг.“, сподели в емоционалното си обръщение Станко Апостолов, като благодари на всички, допринесли за осъществяване на идеята за изграждане на Войнишкия паметник.

Новоизграденият монумент на 85 войници и офицери, загинали в Балканската война, Междусъюзническата война, Първата и Втората световна война е по предложение на инициативен комитет и реализиран от Община Поморие и Министерство на отбраната.

На събитието присъстваха още председателят на Общински съвет Поморие Адам Адамов, заместник-кметът на Община Поморие Янчо Илиев, заместник-председателят на областната комисия „Военни паметници“ Владимир Бошнаков, Красимир Костов – представител на Военно окръжие – Бургас, представители на инициативния комитет, авторът на паметника – скулпторът Христо Митев, кметският наместник на с. Козичино Тодор Милев, Милчо Талев – директор на ГХГ “Дечко Стоев” Поморие, общински съветници, жители и гости на с. Козичино.

Събитието бе съпътствано от почетен караул от в.ф. 48940, с командир подполк. Люцканов и под съпровода на Групите за автентичния фолклор от с. Козичино и от гр. Поморие.


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
ГОВОРЯТ ЕКСПЕРТИТЕ: Доц. Кунчев с прогноза идва ли най-после краят на пандемията
  26.09.2021 12:14      

Намираме се в плато, макар да има леко повишаване на броя новозаразени. Надеждите са ни, че може