Четвъртък, 25 Nov 2021
    
Бургас

Жители на Димчево отново излязоха на протест, този път пред ВиК

  27.08.2021 10:34  
Жители на Димчево отново излязоха на протест, този път пред ВиК

Точно в девет чеса, жители на бургаското село Димчево излязоха на протест пред входа на ВиК -Бургас.

Въпреки, че протестиращите бяха едва 20 човека, имаше засилено полицейско присъствие.

Със знамена и плакати с надписи „Искаме чиста вода“  жителите на селото поискаха директорът на холдинга Ганчо Тенев, да излезе  и разговаря с тях по проблема, като настояваха за отговори.

„Имаме да го питаме много неща. Какво стана с обещанията за проекта? Кога ще започне неговото реализиране? Знаем, че има одобрен проект, но никой не ни казва нищо повече. До вчера си прехвърляха топката един на друг -ВиК и общината. Кметът направи всичко възможно, плати на геодезисти, каквото зависеше от него го свърши. Искаме да знаем колко време е нужно още да пием кал.“, заяви Таня Николова, една от организаторките.

На среща миналата седмица при областния управител проф. Мария Нейкова стана ясно, че проектът е задействан и са приведени 1,2 млн. лева, твърди жената.

 „После се чу, че няма проект, няма пари,“ обяснява протестиращия Иван Христов.

Гневните жители носеха шишета с кална вода, които показаха на присъстващите журналисти. Сред протестиращите имаше и малки деца.

„Животните измряха от водата. Не я пият. Във езерото Вая е по- чиста. Не можем нито да се изкъпем, нито да измием нещо, да не говорим за пиене. Спасяваме се кой както може,“ оплакаха се още  жители от селото. Жителите на Димчево се заканиха, че и другата седмица ще са там.

На тръгване те оставиха шишета с кална вода на входа на ВиК, специално за директора на водното дружество.

Припомняме, че миналата седмица стана ясно, че вторият етап от ВиК реконструкцията за подмяна на тръбопровода от с. Маринка до с. Твърдица буксува, заради липсата на приведени средства. На среща в областна управа се разбра, че средства са осигурени, но трябва да бъдат целево преведени от „Български ВиК холдинг“ на местното дружество. Губернаторът се ангажира да съдейства.  Едва на третия етап се предвижда изграждане на ново 7 км. трасе от с. Твърдица до с. Димчево, за което предстои проектиране, вадене на разрешително и т. н.


Анкета

Трябва ли да има нов локдаун?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
Доц. Ангел Кунчев пред Областния щаб: Общество, което не признава фактите, отхвърля ваксините -няма да постигне резултати
  24.08.2021 15:18      

Засилват ваксинацията и контрола върху мерките Силвия Шатърова И