Четвъртък, 25 Nov 2021
    
Общество

ЦИК се подготвят за нов сценарий, избори 2 в 1

  26.08.2021 14:42  
ЦИК  се подготвят за нов сценарий, избори 2 в 1

2 в 1 е възможен сценарий. Ще са нужни още пари за машини за гласуване.Това съобщи председателя на Централната Избирателна Комисия – Камелия Нейкова по БНТ.

Тези дни от комисията ще правят анализ на изборите от 11 юли, в колко избирателни секции за гласували повече от 400 души, така че тези секции да се обезпечат с допълнителен брой машини.

По думите на Камелия Нейкова, е получено предложение от шефа на фирма Сиела Норма, да доставят между 1200 – 2400 нови машини.

Тя напомни, че още няма решение дали тази ще е фирмата доставчик, но в предвид опита който имала в предишни доставки за предните избори, са предвидени за евентуален изпълнител.

За момента ЦИК имали спор със Сиела Норма, относно софтуера за програмата, който не бил предаден в цялост на комисията. Но председателката се надява той да бъде преодолян доброволно.

На въпрос, дали ще им стигне времето, председателката на централната комисия отговори, че времето е такова, каквото за другите избори. Не по- късно от 60 дни, преди изборния ден трябва да се насрочат изборите.

Шефката на ЦИК, не пропусна да напомни, че колкото по- рано се разбере датата на изборите, толкова по- бързо и адекватно ще протече подготовката за тях.

Тя обясни, че целта е избирателите да могат да упражнят спокойно своя глас, да имат достатъчно технологично време и период за разяснителни кампании.

Според нея на предишните избори са имали нужда от повече време.

Да припомним, че общата план сметка от предните избори беше 57 млн лв  

А бюджетът, който е изразходван от ЦИК -23 млн., като към тях се приспадат 10млн  - цената на допълнителния брой машини.

Относно сценария за новите избори, Нейкова каза, че най-вероятно разходите ще бъдат същите, като предходните, ако се купят допълнителен брой машини.

 


Анкета

Трябва ли да има нов локдаун?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
Доц. Ангел Кунчев пред Областния щаб: Общество, което не признава фактите, отхвърля ваксините -няма да постигне резултати
  24.08.2021 15:18      

Засилват ваксинацията и контрола върху мерките Силвия Шатърова И