Понеделник, 22 Nov 2021
    
Несебър

Старата митрополия в Несебър става сцена на Фестивал на „Тракийските мистерии“

  24.08.2021 11:13  
Старата митрополия в Несебър става сцена на Фестивал на „Тракийските мистерии“

Несебър и по-скоро Старата митрополия става сцена на първия Фестивал на Тракийските мистерии. Той ще се проведе на 26 и 27 август и включва два интерактивни спектакъла: "Тракийска мистерийна драма" и "Мистерия на тракийския херос", изложба „Тракийски мистерии" на художничката Диляна Ангелова  и още събития и активности, които ще бъдат добавени към програмата на фестивала в следващите дни.
Организатор е „Академия Орфика“.

 

Тракийска Мистерийна Драма

Това е интерактивен спектакъл – възстановка на древните тракийски тържества с автентична хореография и оригинална музика на арт-формация „Орфика". Тази оригинална и новаторска продукция няма аналог. Тя е вдъхновена от множеството научни открития и артефакти, свързани с Древната тракийска цивилизация по нашите земи.

Отличаващото качество на Мистерийната Драма се състои в преоткриването на Тракийското творчество и древните орфически концепции и актуализиране на първообразите им в света на съвременния човек чрез музика и танц.

Спектакълът е филмиран и тиражиран на DVD през 2006 година, като в последните 15 години „Академия Орфика" е осъществила над 30 възстановки на древни български обичаи и обреди, включително и по свети места на България, както и регулярно в зали, позволяващи интерактивни формати, като Централен Военен Клуб – София, Национален Дворец на Децата и зала „Универсиада". Филмът „Тракийска Мистерийна Драма" има публика в цял свят, а части от филмовата продукция се използват за представянето на българското културно наследство от неправителствени организации, дипломатически мисии и културни институти.

Мистерия на Тракийския Херос

Проектът на "Академия Орфика" „Мистерия на Тракийския Херос" бе осъществен за първи път в  Казанлък, Тракийска могила "Шушманец", на местния летен тракийски фестивал по покана и със съдействието на Община Казанлък през 2019 г.

"Мистерия на Тракийския Херос" представя зрелищно присъствието и мощите на Царя-жрец, явени в неговите инсигнии и въоръжение, чрез които продължава невидимо да осъществява своите функции на покровител и ходатай за народа си.

Изложба „Тракийски Мистерии" на художничката Диляна
Ангелова

 

Авторката черпи вдъхновение от древните концепции на
орфическото изкуство. Нейни изложби са провеждани в множество галерии из
страната и са били декор на оригинални пърформанси. Понастоящем авторката работи във високотехнологична компания, където визуализира концепции и неочевидни връзки между обекти, възможни благодарение на специфични семантични технологии.

 

 


Анкета

Трябва ли да има нов локдаун?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
Доц. Ангел Кунчев пред Областния щаб: Общество, което не признава фактите, отхвърля ваксините -няма да постигне резултати
  24.08.2021 15:18      

Засилват ваксинацията и контрола върху мерките Силвия Шатърова И