Неделя, 26 Дек 2021
    
Малко Търново

Хиляди почетоха 118 години от безсмъртния подвиг на героите от Илинденско-Преображенското въстание

  21.08.2021 22:00  
Хиляди почетоха 118 години от безсмъртния подвиг на героите от Илинденско-Преображенското въстание

Президентът Румен Радев за поредна година уважи събора на Петрова нива

Георги РУСИНОВ

Хиляди се стекоха да почетат паметта на героите загинали в Илинденско-Преображенското въстание. Днес отбелязваме 118 години от безсмъртния им подвиг довел до присъединяването на Източна Румелия към Княжество България. По традиция всяка година на местността Петрова нива странджанци и потомци на прокудените от турците тракийци се събират да отдадат заслуженото пред загиналите. И тази година президентът Румен Радев пристигна за събора.

Сред официалните гости бяха още вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът на културата Велислав Минеков, областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова, кметовете на Малко Търново и Бургас - Илиян Янчев и Димитър Николов и техни колеги от други общини, председателят на Съюза на тракийските дружества Красимир Премянов, както и председатели на тракийски дружества от цялата страна, директорът на ОДМВР-Бургас старши комисар Калоян Калоянов, политици и други. Гости имаше и от Република Северна Македония.

Съборът започна с отслужване на заупокойна молитва в памет на загиналите в Илинденско-Преображенското въстание.

„За мен е чест да бъда отново заедно с вас в сърцето на Странджа на този свят за всеки българин ден. Днес на Петрова нива се стичаме хиляди от всички краища на родината, за да отдадем почит на българите от Тракия и Македония. И днес повече от 100 години от събитията сред нас са наши сънародници от Република Северна Македония. В историческата 1903-а по всички правила на модерния парламентаризъм, тракийци отсъдиха – време за колебание няма. Одринският революцинен окръг въстава редом до своите братя от Македония. От Охрид до Черно море българите разпалват стихията на революцията в защита на обезправените, на българското име. Моралният завет, който ни оставиха нашите предци е, че свободата е единствено възможна, когато си готов да вградиш в нея себе си. Освободителната идея изисква безрезервно посвещаване, пишат летописците. Преклонението пред жертвата на най-достойните повелява всяко поколение да осмисля каква България оставя на потомците. Редом със спомена за самоотвержените битки е жив и споменът за пепелищата, които поглъщат хиляди домове и човешки съдби. Бягащите от зверствата и прокудените от родните си места тракийци поемат по пътя към Обетованата земя в родината. Този трагичен епизод е наш национален урок за цената на свободата и необходимостта ревностно да я пазим. Да помним за хилядите изоставени домове и да отстояваме правата си. Благодаря на Вас хилядите наследници на тракийци, които гордо пазите паметта на своите предци. Само народ, който помни своето минало, има и бъдеще. Поклон пред паметта и жертвата на героите. Да живее България!“, заяви президентът пред хилядите присъстващи.

Кметът на Малко Търново Илиян Янчев, както винаги бе много емоционален в речта си.

„Днес си спомняме с почит Илинденско-Преображенското въстание с една героична епопея по-кръвопролитна и от Априлската. Днес ние сме застанали тук горди на това място пазещо спомена за силата и волята, надеждата и вярата, и героите оставили стъпките и костите си по тази земя, за техния чутовен подвиг, пред който сме толкова нищожни. Нищожни пред делото на преображенци. Дори не можем да си представим тяхната велика саможертва, пролятата кръв и смъртта откупила живота и дарила ни свещенната земя върху, която стъпваме днес и наричаме наша. По замисъл и размер Преображенското въстание остава най-значителното проявление на революционния дух на странджанци – хора със силна воля за живот и свобода. С огън и меч е нашето спасение. Друго средство няма. Този призив четем на страниците на вестник „Странджа“ в края на 19-и век. Вековните дъбове около нас още помнят конгреса през 1903-а.  Тогава войводата Георги Кондолов изрече думите, които никога няма да забравим – От нас се иска само бунт, зад нас стои България! Те бяха 10 пъти по-малко от въоръжената до зъби и обучена турска войска, но тръгнаха по-решителни, по-смели и по-отдадени от всякога. Върваха напред и оставиха след себе си семейства, които знаеха, че повече няма да видят, домове и огнища, които ги топлят, преминаха прагове, които знаеха, че повече никога няма да пристъпят. Вървяха напред, защото знаеха, че делото изисква саможертва и свободата не се дава даром. 10 години по-късно свободата е факт. Нашият край преминава в пределите на българската държава. Много от освободителите ни не доживяха да видят плода на своите усилия – свободата, но я дариха на потомците си, на нас. Борби ще се водят вече за нашата България. Позволете ми да завърша с думите на воеводата Георги Кондолов, които и днес отекват като яростен гръм и са повече от необходими. „Делото е свято, проклети бъдете, ако не продължите борбата. Вечна слава на героите преображенци. Зад тях стои България!“. Откривам националния възпоменателен събор, посветен на 118-а годишнина от Илинденско-Преображенското въстание!“, гордо обяви градоначалникът.


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
ГОВОРЯТ ЕКСПЕРТИТЕ: Доц. Кунчев с прогноза идва ли най-после краят на пандемията
  26.09.2021 12:14      

Намираме се в плато, макар да има леко повишаване на броя новозаразени. Надеждите са ни, че може