Сряда, 24 Nov 2021
    
Общество

Трима депутати от Бургас в проектокабинета на ГЕРБ(Обновена)

  20.08.2021 09:33  
 Трима депутати от Бургас в проектокабинета на ГЕРБ(Обновена)

Трима депутати от Бургас бяха предложени в проектокабинета на ГЕРБ днес. Това са за министър на културата Любен Дилов-син, Деница Николова- за министър на туризма, Ивелина Василева за министър на околната среда и водите. Тя бе министър на това ведомство преди време, през юли се отказа от битката за депутатска банка. Жечо Станков бе другото предложение за министър на икономиката.

Ето как изглежда кабинета на ГЕРБ:

Премиер - Даниел Митов 

Зам.-премиер - Томислав Дончев
Зам.-премиер по обществения ред, сигурността и вътрешните работи - Румен Христов

Зам.-премиер по правосъдната реформа и министър на външните работи - Екатерина Захариева

Финансите - Кирил Ананиев

Правосъдието - Радомир Чолаков

Отбраната - Христо Гаджев

Регионалното развитие - Александър Иванов

Социалната политика - Деница Сачева

Образованието - Красимир Вълчев

Здравеопазването - Костадин Анагелов

Околната среда - Ивелина Василева

Културата - Любен Дилов

Земеделието - Десислава Танева

Транспорта - Росен Желязков

Икономиката - Жечо Станков

Енергетиката - Делян Добрев

Спорта - Красен Кралев

Туризма - Деница Николова

Преди минути приключи церемонията в Президенството по връчване на мандата на втората политическа сила, както бяха заявили от ГЕРБ го върнаха ведната.

Преди  това от политическата сила дадоха пресконференция в централата си.

 

"Това е проктокабинет, който няма да представим официално на президента и НС. Тежкото разделение между институциите и партиите води до там, че ние няма как да разчитаме на някакъв конструктивен разговор. Затова за да не бавим процедурата и да подходим отговорно към избирателите, ще дадем възможност на президента да пристъпи към връчването на третия мандат.

Кризите могат да бъдат управлявани само през правителство. Без разговори с ГЕРБ-СДС правителство не може да има", каза предложеният за премиер Даниел Митов.

"Омразата е много опасна. Характерно за нея е, че ражда само омраза. Върху нея не може да се гради нищо. Това е липса на кауза. Хипотетичната коалиция на омразата не може да произведе нищо. В голямата си част е зачеркнато от омразата.

Да говорим за възможна коалиция не отразява каквато и да било демократична логика. Абсолютен дефицит от политическа отговорност, някой от тях да носи политическа отговорност. Не мисля, че българските граждани са пратили някого в НС, за да се накара на някого", заяви Томислав Дончев.

В доброто старо време политическите сили се надпреварваха коя да реализира политиките си. Сега политическите сили се състезават кой да прецака най-много другия. Невъзможност да се води диалог. Това означава, че политическите сили не са в състояние да генерират минимума политически консенсус. Караме различните части от България да не могат да постигнат обща цел.

Поставяме под въпрос фундамент на демокрацията. Освен всички политически цели, първостепенна задача за мен е да се търсят механизми за възстановяването на политическия диалог, което е възстановяване на обществения консенсус", каза още Дончев.

Като втора политическа сила партията ще получи втория мандат за съставяне на кабинет от президента Радев. Това ще се случи днес от 9,30 часа.

От ръководството на партията са категорични, че ще върнат веднага мандата. Така президентът ще реши сам на кого да връчи последния трети кризисен мандат. В случай, че и той не бъде реализиран, държавният глава ще разпусне парламента и ще насрочи нови парламентарни избори.

"Многократно заявахме, че ако няма съгласие трябва максимално бързо да се преостъпи към връчането на втори съответно третия мандат. Ако някой може да носи отговорността, то е време България да има правителство. Рабзирам че г-н Радев имаше някакви причини да протака връчване на втория мандат. Мисля си обаче, че той разбра, че актуализацията за бюджета не може да бъде условна", коментира Атанасова за забавянето от страна на президента да връчи втория мандат заради забавянето с актуализацията на бюджета.

Според нея е очевидно, че се водят задкулисни договорки с ДПС, въпреки че всички протестни партии заявяват, че не желят да водят разговори с движението. "Как иначе ДПС ще получи комисията по икономика и туризъм и комисията по регионално развитие и благоустройство", каза още Атанасова.

"Нали бяха отречени партиите на статуквото - ГЕРБ, БСП, ДПС? Изведнъж БСП лекично се промъква до степен, че ДБ вече желае да разговаря с тях, желае да получи подкрепа от тях. Сега виждаме и втория етап и ДПС лекичко се промъква чрез председателите на 2 от най-важните комисии в държавата ни. В този смисъл може да сте абсолютно убедени, че само с ГЕРБ не се водят разговори за каквото и да е правителство с трети мандат и каквито и да било парламентарни трикове", добави Атанасова.

Според ГЕРБ страната има нужда от правителство с дълъг хоризонт. Датата на президентските избори пък вече е обсъждана на председателски съвет в парламента. Там се е взело решение да бъде поканена председателката на ЦИК Камелия Нейкова и тя да разясни дали комисията би могла да организира избори 2 в 1 - за президент и за парламент.

"Внесли сме отново промени за Изборния кодекс. Настояваме да се броят контролните разписки на машините след изборния ден. На това мнение е и президентът, препотвърди го на последните ни консултации само преди ден", каза Атасова и обясни, че желание на ГЕРБ е избирателите да могат да избират дали да гласуват на машина или на хартия.

"Бяха отпечатани бюлетини за всички секции в България и чужбина. Стойността на този печат е над 5 млн. лв. Ползваха се само в секции може би с под 100 души. Тоест българският данъкоплатец плати бюлетини за 5 млн. лв. и тя бяха изхвърлени. За предстоящите избори ще се случи същото. Ние предлагаме те да бъдат ползвани", заяви Атанасова.

 


Анкета

Трябва ли да има нов локдаун?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
Доц. Ангел Кунчев пред Областния щаб: Общество, което не признава фактите, отхвърля ваксините -няма да постигне резултати
  24.08.2021 15:18      

Засилват ваксинацията и контрола върху мерките Силвия Шатърова И