Сряда, 17 Nov 2021
    
Култура

Филмът за голямата поетеса Жива Кюлджиева ще бъде показан в Бургас

  19.08.2021 13:53  
Филмът за голямата поетеса Жива Кюлджиева  ще бъде показан в Бургас

Кадри от новата библиотека, Солниците, Пристанището, както и други популярни места от Бургас, са част от снимачния декор.

Филмът „Жива Кюлджиева – свят, прегръщам те с песен” за голямата българска поетеса ще бъде представен в Бургас на 24 август. Името идва от самата поетеса, първоначалната идея е филмът да носи заглавието „Музика в думите”. Прожекцията е премиерна и ще се случи на открита сцена „Охлюва” от 20.30 часа. Режисьор и сценарист на 45 -минутната продукция е Петър Гайтанджиев. Оператори са Наталия Алексиева и Илия Шекерджиев. Филмът се реализира от „БрайтФилмс ООД”.

Продукцията е подкрепена от Община Бургас по програмата за съфинансиране на културни проекти.

Поетесата Жива Кюлджиева е създала над 1500 текста на песни в златните години на българската естрада. Тя е работила с едни от най-големите имена в златните години на българската музика, сред които Мустафа Чаушев, Маргарита Хранова, Йорданка Христова, Паша Христова, Лили Иванова, Кирил Маричков, Христо Кидиков, Жан Шейтанов, Емил Димитров, Мими Иванова, Развигор Попов, Мая Нешкова и още много изпълнители, някои от които ще видим във филма.

Жива Кюлджиева е родена в Бургас през 1932 г. в семейството на зъболекаря Богдан Брайков. Произхожда от известен български род, от който е и поетът Христо Ботев.

Поетесата е удостоена с множество награди, в това число от конкурсите „Бургас и морето”, „Море и спомени”- Варна, „Златен кестен”- Петрич, „Златна лира” от Съюза на българските музикални и танцови дейци за изключителен принос за развитието на съвременната българска музика.

През 2016 г. по предложение от Европейската агенция за защита на изпълнителите, продуцентските и авторските права (ЕАЗИПА), Общинският съвет ѝ присъжда званието „Почетен гражданин на Бургас”.

Стихосбирката „Жива-стихове и песни” събира 80 нейни творби. Режисьорът на филма Петър Гайтанджиев е завършил кино и телевизионна режисура в класа на проф. Иван Ничев в НАТФИЗ и във Виенската киноакадемия. Той е режисьор и сценарист на документални и игрални филми, на популярни телевизионни игри и предавания.


Анкета

Трябва ли да има нов локдаун?


Резултати

Мнения

Култура Мнения
Ева Кралева-Бахран: Мястото на безусловната Божия любов е почти празно
  16.08.2021 15:56      

  Ева Кралева-Бахран е родена в Бургас, където завършва Музикална гимназ