Събота, 30 Oct 2021
    
Бургас

Адвокат Драгомир Ошавков: С предлаганите промени опасенията на собственици ще отпаднат

  31.07.2021 14:34  
Адвокат Драгомир Ошавков: С предлаганите промени опасенията на собственици ще отпаднат

„Черноморски фар“ се свърза за коментар с адвокат Драгомир Ошавков, който публично коментира темата с техническите паспорти в пресата преди няколко месеца.

„Една от най-важните промени според мен, е отпадането на възможността за принудително събиране по съдебен ред от кмета на общината на разноските за изготвяне на паспорти, след изтичането на срока, в който гражданите трябваше да изработят паспорти за своя сметка, както беше предвидено досега. Това беше една скандална възможност, приета тихомълком в Преходните и заключителни разпоредби на Наредбата през януари 2013 година от тогава управляващото първо правителство на Бойко Борисов, която предвиждаше кмeтът нa oбщинaтa дa възлaгa изрaбoтвaнeтo на паспортите на избрана от него фирма, като за извършените разходи общината се снабдява с изпълнителен лист за събиране на вземането от собствениците по реда на чл. 417 от ГПК. С право гражданите се опасяваха, че наглед уж добрата идея за паспортизация на сградите, всъщност беше поредната схема за облагодетелстване на фирми, близки до управляващите. Тази възможност сега се заличава, с отпадането на алинея 6 от параграф 2 на Преходните и заключителни разпоредби на Наредбата“, заяви той.

Ошавков коментира и предвижданото в наредбата задължително изготвяне на технически паспорти за сгради публична държавна и публична общинска собственост. Срокът за това е до 31.12.2032 г.

„Тук отново Министерството на регионалното развитие и благоустройството е избрало справедлив подход, защото е обществено неприемливо да се задължават гражданите да извършват нещо, което държавата и общините сами не са направили за собствените си сгради. Не мога да не отбележа интересните мотиви, с които се приемат измененията в Наредбата. Като такива се посочват множеството реакции на граждани, сигнали на омбудсмана, публикации и коментари в пресата в които се споделя, че в условията на висока степен на несигурност, породена от извънредните обстоятелства на пандемията от COVID-19, гражданите, както и държавните и общински институции няма да могат да се справят в посочения срок с разхода за задължителна паспортизация, както и неразбиране защо е нужно обследване и паспортизация на съществуващи частни строежи, когато не са налице намерения за изпълнение на строителни и монтажни работи (СМР), свързани с конструкцията им или с издаване на разрешение за строеж. Това показва един добър подход от страна на служебния министър при решаването на обществени проблеми, който се надявам да се запази и при новото правителство“, отбеляза адвокатът.

Той прави и разлика между начина на решаване на въпроси от държавната администрация в момента, които засягат голям кръг от граждани и предложенията на предходните управляващи.

„Сещам се, че по време на предизборната кампания се чу публично изявление на кандидат-депутат от Бургас, което звучеше така: „Гласувайте за нас сега, за да отложим паспортизацията с още две години!“. Що за наглост беше това да изнудваш избирателите да гласуват за теб, под страх, че ще им събираш пари по съдебен ред, за задължения, измислени пак от теб?“, попита Ошавков.


Анкета

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 14 ноември?


Резултати

Мнения

Мнения
Слави Трифонов: Слуховете за моята смърт са силно преувеличени
  27.07.2021 16:35      

Лидерът на партията „Има такъв народ“ Слави Трифонов с коментар във Faceboo