Събота, 25 Дек 2021
    
Несебър

В разгара на сезона Равда отбеляза празника си

  27.07.2021 14:45  
 В разгара на сезона Равда отбеляза празника си

Равда отбеляза своя празник на 26 юли, когато Православната църква чества паметта на преподобномъченица Параскева. Несебърското селото празнува деня на светицата - застъпница на тези, които са в неволя, и пристанище на тези, които са изложени на бури с богата програма.

В празничната вечер своите поздрави към жителите и гостите на селото отправиха кметът на Равда Андон Бакалов и кметът на община Несебър Николай Димитров, който пожела здраве и успех на всички присъстващи  и изрази задоволство от бързото развитие на селището  като една от най-желаните курортни дестинации в страната ни в последните години. Празникът на Равда е  традиционно чествано събитие от културния афиш на община Несебър. Той бележи върха в туристическия сезон в селото, което от години е притегателна точка за посетители от страната и чужбина. Тенденцията към все по-широко търсене на възможност за отдих в едно от най-привлекателните морски селища в България е следствие на политиката към установяване на устойчив туризъм, провеждана  от общинското ръководство съвместно с управата на с. Равда.

Денят започна с божествена света литургия в храма „СВ. Параскева“, отслужена от архиепископ Йеротей. Пред смиреното множество се изпълниха църковните ритуали на молебен за здраве, а в края на службата на миряните бе раздадено причастие.

В празничната програма на Равда и тази година участие взеха както местни изпълнители от различни клубове и организации, работещи в община Несебър, така и гостуващи творци.

Своите музикално-сценични поздрави към жителите и гостите на селото отправиха възпитаниците на детска градина „Мечо Пух“- Равда, представена от деца в различни възрастови групи.

Сред местните звезди на вокалното и танцово изкуство, които радваха публиката на площада в празничната нощ, бяха и Паула Йорданова – ОДК - Несебър с ръководител Димитър Йорданов, Детски танцов състав към Народно читалище „Гоце Делчев – 1943г”, Танцово студио „Импулс“, изявени танцьори от Школата по спортни танци „Несебър“ с ръководител Никола Абрашев и младата несебърска народна певица Моника Вълкова.

Сред гост-изпълнителите на площада, със своите изяви се отличиха народният певец Янко Неделчев и трупата на Държавна опера -Бургас с пиесата „Алиса в страната на чудесата“.

Вечерта завърши с пищна заря, която бе съпътствана с море от възторг  и бурни емоции.


Анкета

Справяте ли се с поскъпването на стоки и услуги?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
ГОВОРЯТ ЕКСПЕРТИТЕ: Доц. Кунчев с прогноза идва ли най-после краят на пандемията
  26.09.2021 12:14      

Намираме се в плато, макар да има леко повишаване на броя новозаразени. Надеждите са ни, че може