Неделя, 24 Oct 2021
    
Общество

На първо място сме по болни от делта варианта на COVID-19, Бургас е в жълтата зона

  26.07.2021 13:50  
На първо място сме по болни от делта варианта на COVID-19, Бургас е в жълтата зона

Имаме недостиг на интензивни легла

 

Георги РУСИНОВ

 

Бургаска област вече е в жълтата зона по заболеваемост от COVID-19. В цялата страна областите в жълто са четири, но при нас заболеваемостта е най-висока – 30.8 на 100 000. Това обясни пред журналисти директорът на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров.

„Това налага по заповед на министъра да се разгледа плана за действие в различните етапи при развитието на следващата вълна, която предстои. Нивата на заболеваемост са разделени на четири. В момента сме в първо ниво сме и би следвало да организираме легловата база за хората, които евентуално биха потърсили болнично лечение. Изчисленията показват, че около 20% от новорегистрираните случаи ще влизат в болница“, посочи той.

Д-р Паздеров обясни, че на първо време сега ще бъдат разкрити 70 легла плюс 4 интензивни. Всички 12 болнични заведения, които участваха и в предходни вълни ще бъдат включвани поетапно. Засега легла се разкриват в УМБАЛ-Бургас, УМБАЛ-Дева Мария, МБАЛ-Бургасмед, Белодробна болница, МБАЛ-Айтос и МБАЛ-Поморие.

Около дванадесетина туристи, сред които израелци, скандинавци и германци са регистрирали положителни ПСР тестове след почивка у нас.

„Изискванията на техните държави, в които се прибират е да направят ПСР и тогава да се качат на самолета. В такъв смисъл има възможност да се позитивират докато са у нас. Това са хора, които са показали положителни тестове, но нямат клиника. 80-90% от тези случаи са ваксинирани. Всеки ден има такива случаи, но не защото са имали оплаквания, а защото трябва да си направят ПСР в края на почивката. Излиза, че на една малка част от чуждестранните граждани у нас им излизат позитивни тестове и трябва да останат 14 дни в карантина у нас“, заяви д-р Паздеров.

Той очаква, че заболеваемостта ще продължи да се покачва, но това няма да стане за ден-два.

„Искрено се надявам да изкараме спокоен сезон“, завърши той.

По време на областният оперативен здравен щаб д-р Паздеров акцентира върху няколко важни неща по отношение на предстоящата вълна. Делта вариантът на COVID-19 засяга предимно млади и активни хора – между 18 и 40 години.

В цялата областта продължаваме да имаме недостиг на легла за интензивно лечение. Те са 67, а по план трябва да са 140. Общият брой легла от 1500 е налице.

Като цяло в страната интересът към ваксинацията е слаб. Едва близо 2 милиона българи са си постави ваксина, като само 900 хиляди са с втора игла. В Бургас картинката все пак е малко по-оптимистична. В първата шестица сме по брой ваксинирано население.

Нарастването на болните в Бургаско се вижда и от по-големия брой хора, чакащи пред лабораториите за ПСР тестове. Да, една част от тях са пътуващи, които задължително трябва да си направят ПСР тест, но наш читател споделя, че се виждат и хора със симптоматика на болестта.


Анкета

Мнения

Мнения Общество
 Д-р Пламен Панайотов: Не е важно един лекар да направи много ваксини,  а много лекари да направим по малко ваксини
  24.07.2021 15:49      

Армията на джипитата е тази, която може да доведе имунизацията до добри резултати, ка