Вторник, 11 Яну 2022
    
Бургас

В жегите! Мият контейнерите в центъра на Бургас

  21.07.2021 10:15  
 В жегите! Мият контейнерите в центъра на Бургас

Силвия ШАТЪРОВА

В разгара на лятото и при над 30 градусови жеги мият подземните контейнери, които са на ключови точки в Бургас.

Ангажимент на фирмата  по договор е това да става веднъж на сезон, т.е. два пъти на година, стана ясно преди време по думите на Павлин Михов -директор на дирекция „Околна среда“ в  Община Бургас пред комисията по екология в Общинския съвет.

Практиката е фирмата да извади кофите,  след това ги измива в депото, а през това време пароструйка и хлор се почиставт самите шахти, които са бетонни.
Причините да се носят миризми е нерагламентираното изхвърляне  на биоразградими отпадъци, най-често от заведения за хранене и магазини. По думите на Павлин Михов най-критичните точки са  тези на ул.“Булаир“ и на ул. „Цар Симеон“, където през лятото се мият всяка седмица.

Припомняме, че Община Бургас работи върху пускането в експолатация на анаеробна система  със съдове, която ще е предназначена само за биоразградими отпадъци и то главно от ресторанти и магазини. Тя ще заработи през 2023 година.  В момента такава система не съществува, но единствено отпадъците от плодове и зеленчуци от пазари се преработват на депото в компост.

В летните месеци обаче продължава изхвърлянето на строителни и всякакви отпадъци около контейнерите -било то за обща смет или за разделно събиране. Мини сметища се образуват особено в почивните дни, а след това се разхъврялт от клошари и хора от етнически малцинства, които обичат да ровят и да пръскат отпадъците.
Вече втора година общината монтира затворени контейнери за битови отпадъци, което помага да не се разпръскват отпадъци и за по-голяма отчетност за боклука.
През лятото обаче заради сезона той нараства двойно повече.

 


Анкета

Очаквате ли COVID-19 пандемията да приключи през 2022-а?


Резултати

Мнения

Мнения
Кунчев: Очевидно е, че сме в най-тежката фаза на четвъртата вълна
  10.10.2021 08:40      

Ще бъдем третирани като държава, в която не е желателно да се ходи, заяви главният държав